Co provedeme s Bakalou? Sněmovní komise pokračuje v práci

13.08.2018 13:21

Sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace těžební firmy OKD dnes vyslechne hlavně bývalé úředníky ministerstva financí. Domlouvat se bude i na postupu vůči finančníkovi Zdeňku Bakalovi, který se před komisi odmítl dostavit. Novinářům to před jednáním řekl předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti). Zprávu přinesla ČTK.

Co provedeme s Bakalou? Sněmovní komise pokračuje v práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Bakala byl podle něj pozván na úterý. Bakalova investiční skupina RPG Industries koupila OKD od společnosti Karbon Invest krátce poté, co tato firma získala důlní společnost od státu.

Podle Černohorského je stále reálná varianta, že komise nechá Bakalu předvést policií. „Nebude to tedy na ten zítřejší den (úterý), to bychom asi nestihli, ale samozřejmě, pokud se odmítne dostavit, tak komise nemá jinou možnost, než ho nechat předvést policií České republiky,“ popsal předseda vyšetřovací komise.

Bakala začátkem srpna prostřednictvím svého mediálního zástupce oznámil, že se před komisi nedostaví. Komise podle něj není nestranná a svým zaměřením zasahuje do probíhajícího soudního řízení. Proto se obává, že by jeho výpověď byla zneužita k dalším politickým tlakům na soudní projednávání případů souvisejících s OKD.

Před komisi mají dnes předstoupit čtyři svědci, hlavně bývalí úředníci ministerstva financí nebo spolupracující právníci. „Úředníci, kteří jsou vždy v pozadí, jsou docela důležití, protože oni nemají co skrývat, takže mluví zcela otevřeně, říkají pravdu a nemají důvod se bránit,“ popsal Černohorský. Jde například o úředníky, kteří zpracovávali odpověď pro Evropskou komisi,nebo zástupce advokátních kanceláří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…