Co říci o Krnáčové? Vlastně ani nevím, pokrčil rameny exprimátor Svoboda

01.03.2015 18:29

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) byl hostem nedělního Press klubu moderátora Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Kupodivu ani příliš nekritizoval svou současnou nástupkyni Adrianu Krnáčovou (ANO). Není prý za co, což nemyslel zrovna pochvalně. Následně popsal, co ho děsí při pohledu na český systém vymáhání spravedlnosti, a nakonec zkritizoval exprimátora Tomáše Hudečka.

Co říci o Krnáčové? Vlastně ani nevím, pokrčil rameny exprimátor Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Na úvod si nebyl jist, co říci o primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). "Já ji vůbec neumím hodnotit, protože jsem neslyšel žádnou odpověď na svou otázku, neslyšel jsem žádnou její vizi, jak se má město vyvíjet dál, takže já vlastně nevím," prohlásil hned v úvodu. A pokud se v pražské veřejné dopravě vrací papírové kupony, tak to znamená nejhorší možné řešení celé situace. Cesta přitom byla relativně snadná, bylo třeba vybrat nového provozovatele karty a říci mu, co vlastně od karty chceme.

Zásadní chyba s projektem opencard nastala už v roce 2007 s prvotní smlouvou, na kterou pak navázalo sedmnáct dalších. Pražská karta přitom mohla mít spoustu funkcí, což by možná odpovídalo i tomu, kolik stála. I v jiných městech ve světě totiž vidíme, že šlo o velmi drahé projekty, ale užitečné.
"Já se bojím o to, že Praha přestane být moderním rozvíjejícím se městem," poznamenal k tématu exprimátor, čímž toto téma uzavřel.

"Já bych ji rád za něco pochválil, ale opravdu nevím za co, protože nic neudělala," pokračoval v kritice primátorky za hnutí ANO, která má v zastupitelstvu většinu jednoho hlasu. Svoboda má za to, že tato žena nemá předpoklady pro to, aby vedla tak velké město, jako je Praha.

Mýto by Praha potřebovala, ale není na ně připravena

Jasně také řekl, že v Praze nemůže fungovat mýto na vjezd do města. Naše zákony s tím totiž nepočítají. "A další důvod, aby systém mýta mohl fungovat, tak to musíte mít zařízené tak, že lidé do toho města nemusí vjet," upozornil host s tím, že v Praze nic takového připraveno není a náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) dokonce tvrdí, že něco takového Praha nepotřebuje.

"Systém funguje např. v Londýně, kde návštěvník platí asi osm liber na den a rezident asi 200 liber ročně. To nejsou právě malé peníze," upozornil Svoboda. Někdy v budoucnu bude Praha mýtný systém potřebovat, ale v tuto chvíli na to zkrátka není připravena.

Jak je možné, že ještě lze ovlivňovat vyšetřování?

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil ke svému dalšímu trestnímu stíhání. "Já za tím čtu jediné. Někomu jsem sáhl na zoubek, protože ty věci se týkají Dopravního podniku hl. města Prahy. A to, co mě na tom děsí, je to, že ta soudní moc nefunguje ještě úplně tak, jak by měla, když je možné ji takto ovlivňovat," posteskl si Svoboda.

V časech, kdy byl primátorem, dostával výhružky, což podle jeho názoru znamená, že svou práci asi dělal dobře. "To je na jednu stranu potěšující a na druhou stranu je hrozivé, že je ještě něco takového vůbec možné," pokračoval exprimátor. Je děsivé, když si někdo může objednat diskreditaci politika.
Svoboda je přesvědčen, že by politik neměl být stíhán za svá politická rozhodnutí. Na druhé straně, pokud dojde k nějakému činu, který by bylo možné definovat jako trestný, má být politik souzen a případně i odsouzen. Tyto dva typy činů je ale třeba důsledně oddělovat, což v Česku moc neumíme.

Hudečkův pád a lepšící se obraz ODS

Proč dnes primátorem Prahy není Tomáš Hudeček, ptal se Svobody moderátor Luboš Xaver Veselý. Jednou z příčin je podle Svobody to, že se rozpadla koalice ODS a TOP 09, kterou si Pražané nejvíce přáli a fakticky vznikla jednobarevná vláda TOP 09 s podporou ČSSD, což se lidem nelíbilo. "A v rozhodujícím okamžiku v předvolební kampani se tato strana rozštěpila, na což jsou Pražané velmi citliví," poznamenal Svoboda s tím, že lidé neodpouští neserióznost.

 Nakonec se vyjádřil i k budoucnosti ODS. Tu vidí poměrně optimisticky. Ačkoli podobná klišé nemá podle vlastních slov nemá příliš v lásce, poznamenal, že se ODS odráží ode dna. Zdá se mu totiž, že lidé zase přestávají hledět na ODS jako na pochybnou strukturu plnou kmotrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…