Co s bývalými Bakalovými doly? Zeman by je znárodnil, Slovák chce tvrdě vyjednávat

14.04.2016 7:42

Záchrana krachujících černouhelných dolů OKD je na pořadu dne již dlouho. Zatímco většinový investor Ad Hoc Group (AHG) chce miliardovou injekci od vlády, prezident Miloš Zeman hovoří o znárodnění, nacházejí se i soukromí investoři. Píše o tom MF Dnes.

Co s bývalými Bakalovými doly? Zeman by je znárodnil, Slovák chce tvrdě vyjednávat
Foto: OKD
Popisek: OKD

Jako první přišel se zájmem o OKD obchodník s uhlím Petr Paukner. Včera pak předložil nabídku slovenský finančník Pavol Krúpa. Ten však na rozdíl od Pauknera tvrdí, že není nutné, aby firma prošla insolvencí. Podle něj stačí tvrdé vyjednávání s věřiteli i odběrateli, zda budou ochotni domluvit se na nové podobě smluv. Následně poté bude možná těžba ještě dalších pět let.

Jak Krúpa uvádí, společnost může fungovat dál, zbaví-li se nevýhodných smluv a úvěrů. Zároveň je také nutné, aby se vrátily neprávem vyvedené miliardy. I z toho důvodu přemýšlí nad tím, že se spojí s Pauknerem, který tvrdí, že AHG používá zveřejněnou analýzu jako prostředek tlaku na stát. Paukner si navíc myslí, že za AHG stojí dál Zdeněk Bakala.

Vláda má při jednání s AHG tři základní scénáře – státní spoluúčast na záchraně OKD, převzetí firmy státem a insolvence podniku. A právě převzetí firmy státem má nyní významného podporovatele – samotnou hlavu státu Miloše Zemana. Nejvhodnějším řešením podle Zemana by bylo přijetí zákona o znárodnění OKD. Ministr financí Andrej Babiš je pro změnu zastáncem insolvence. 

AHG tvrdí, že nutné je nalézt řešení do konce dubna, jinak hrozí neřízená insolvence. NWR je totiž zatížena dluhem 581 milionů eur. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…