Co s prostitucí? Návrhy zákona skončily zatím v šuplíku

26.01.2014 21:50

Poskytování prostituce je považováno za nejstarší řemeslo. Snahy o její vymýcení se po celou dobu historie zcela minuly účinkem. Proto i u nás sílí snahy ji uznat jako zaměstnání či živnost. S tím, že pracovnice v sexbyznysu budou mít své povinnosti (třeba placení daní), ale i práva. Politici se do tohoto kyselého jablka zatím neodvážili kousnout. I když ledy se pohnuly v loňském roce, kdy vznikly hned dva návrhy zákonů ohledně prostituce.

Co s prostitucí? Návrhy zákona skončily zatím v šuplíku
Foto: Flickdriver
Popisek: prostituce, ilustrační foto

Jeden vzešlý z pražského magistrátu, druhý z okruhu poslance Viktora Paggia (LIDEM,  předtím Věci veřejné). „Padla vláda, a proto oba skončily v šuplíku,“ vysvětlila aktuální stav ParlamentnímListům.cz Lucie Šídová ze sdružení Rozkoš bez rizika.

V jiných zemích byli odvážnější. O desetileté zkušenosti z Německa a Nizozemska, kde byla prostituce legalizována, mimo jiné vypovídá kniha Ze sexbyznysu na trh práce? autorek Lucie Šídové, Hany Malinové a Jany Polákové. Vydala ji organizace Rozkoš bez rizika, na jejíchž stránkách si ji lze elektronicky stáhnout.

I sexuální byznys je ovlivněn krizí. Prostitutky se přesouvají z klubů do privátů. „V důsledku akutního nedostatku peněz přibývá stále více žen, které prací v sexbyznysu řeší svou minulost – dluhy své či svých partnerů. V práci v tomto odvětví vidí jedinou možnost úniku před totálním sociálním propadem, či dokonce vězením,“ píše se ve zmiňované knize.

Rozkoš bez rizika

Publikace mapuje stejnojmenný mezinárodní projekt, který se pokusil zjistit dopady legalizace prostituce v Německu a Nizozemí, kde mají v této oblasti v Evropě nejliberálnější zákony a rozvinutou síť pomáhajících organizací. „Shrnuje poznatky ze zahraničí a navrhuje náš postoj, jak by to mělo být u nás v České republice,“ upřesnila pro ParlamentníListy.cz spoluautorka publikace Lucie Šídová z organizace Rozkoš bez rizika.

Toto sdružení působí v Česku už 20 let. „Máme v celé republice terénní týmy skládající se ze sociální pracovnice a zdravotní sestry. Navštěvují noční kluby, priváty i ulice. Kontaktují ženy a nabízejí jim testy na HIV a syfilis. Poskytují jim i sociální poradenství. Případně i terapeutické služby v našich centrech v Praze, Brně a Českých Budějovicích,“ ozřejmila jejich činnost.

Prostituce není povolena, ani zakázána

Provozování prostituce u nás se pohybuje v jakémsi právním vakuu. Není ani povolena, ani zakázána. „Celonárodní předpis, který by definoval pojem prostituce a její provozování, neexistuje. Osoby, které poskytují sexuální služby, nemohou být za tuto činnost trestně postiženy,“ uvádí se v publikaci tří autorek. Maximálně se dopouští přestupku, když sexuální služby poskytují v místech, kde je to zakázáno obecní vyhláškou.

V loňském roce se prostituci snažily řešit dva návrhy zákonů. První byl z dílny pražského magistrátu, připravil ji radní Lukáš Manhart (TOP 09). Podle ní by se prostituce provozovala na základě povolení od obecního či městského úřadu. Sexuální pracovnice by musely odvádět daně a platit sociální a zdravotní pojištění. A každé tři měsíce absolvovat povinnou zdravotní prohlídku.

Zdravotní prohlídky raději na základě dobrovolnosti než povinně

„Placení daní a sociálního a zdravotního pojištění je v pořádku, chrání ty ženy i do budoucna. Jsme ale proti povinným zdravotním prohlídkám. Ukazují na to zkušenosti z Německa a Holandska, kde se od této praxe upouští,“ uvedla Šídová. Lepší než nařízení je podle ní doporučení. „Učíme je, aby se pravidelně ochraňovaly a chodily na vyšetření, což je lepší, než aby to měly nařízené,“ myslela si.

Druhý návrh vyšel z dílny poslance Viktora Paggia (LIDEM, předtím Věcí veřejné). „Ten jsme podporovali a připomínkovali, protože byl liberálnější. Nenutil ty ženy vystoupit z anonymity, nekriminalizoval je tolik. Vznikl i na základě zkušeností ze zahraničí,“ sdělila Šídová ParlamentnímListům.cz.

Největší obavou prostitutek je ztráta anonymity

Sám jeho autor loni v červenci formou blogu kritizoval ten konkurenční z pražského magistrátu. Podle něj zcela opomíjel největší obavu prostitutek – což je ztráta anonymity. „Pražští radní chtějí za 3 miliony vytvořit jejich seznam obsahující datum a místo narození, trvalé bydliště, fotografii a číslo občanského průkazu či pasu. Seznam by spravovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu a citlivé údaje by bez posvěcení soudu lustrovala třeba Vojenská policie nebo BIS,“ obával se. Výsledek se dá podle něj snadno předpovědět. „Nikdo se na seznam hanby zapsat nedá. Zmíněné represivní kroky povedou k tomu, že lidi točící se kolem nejstaršího řemesla definitivně vženeme do ilegality a dáme vydělat pasákům a mafii,“ domníval se Paggio.

Magistrát však pochválil alespoň za to, že si správně kladl za cíl oddělit prostituci legální a nelegální. „Zbytek se moc nepovedl, a tak doufám, že bude přijat můj návrh, který žádný seznam hanby ani kartičky neobsahuje. Vychází z poznatků nevládních organizací a lidí napříč odvětvím. A na rozdíl od pražského zákona, který má 28 stran paragrafů, se vejde na stránku a půl,“ uvedl  tehdy ještě poslanec.

Zákon nic nevyřeší, akorát se stane obdobou pasáka

Paggio však doufal marně. Oba návrhy čekal (alespoň prozatím) stejný osud. „Spadly do šuplíku, protože padla vláda,“ objasnila Šídová ParlamentnímListům.cz. Pro mnohé poslance je podobný zákon nepřekročitelný z hlediska morálního. „Prostituce je prodávání vlastního těla, ne-li duše. Je sice nevymýtitelná, ale stát si nemá sáhnout na zisk z nemravnosti. Zákon nic nevyřeší, akorát se stane obdobou pasáka,“ uvedl před časem pro MfD Marek Benda (ODS). 

Snažím se, ale jedná se o konntroverzní téma

Bývalý poslanec, který je v současnosti koordinátorem strany LIDEM pro evropské volby, se nevzdává. „Jsem v kontaktu s poslanci, ať už bývalými, tak i současnými. Byl bych rád, kdyby se tohoto tématu někdo chopil. Vyžaduje to však jistou dávku odvahy, protože se jedná o kontroverzní záležitost. Vyžaduje poměrně široké studium, znalost legislativy. Snažím se takového člověka najít, i když to není lehké. V parlamentu chybí vyloženě liberální síla. Ale snažím se, protože nerad odcházím od nedodělané práce,“ objasnil ParlamentnímListům.cz Viktor Paggio.

Prostituce se přesunuje z klubů do bytů

I sexbyznys zasáhla ekonomická krize. Logicky ubývá zákazníků, kteří mají méně peněz. Ale zase na druhou stranu se více žen dostává do finančních problémů, které některé z nich donutí provozovat nejstarší řemeslo. „V důsledku akutního nedostatku peněz přibývá stále více žen, které prací v sexbyznysu řeší svou minulost – dluhy své či svých partnerů. V této práci vidí jedinou možnost úniku před totálním sociálním propadem, či dokonce vězením,“ píše se ve zmiňované knize. Podle ní polovině prostitutek a jejím rodinám tato činnost umožňuje přežít.

„U nás i v zahraničí se ženy přesouvají z klubů do privátů a zákazníky kontaktují přes internet. Je to pro ně výhodnější, nemusejí část svých tržeb odevzdávat manažerovi. Souvisí to s poptávkou a větší konkurencí. Ceny i výdělky se snižují. Má to i spojitost s vysokou nezaměstnaností v některých regionech,“ upozornila pro ParlamentníListy.cz Šídová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…