Co se vám nehodí, to strčíte až dozadu. Vědci odsoudili Jakuba Jandu a jeho tým

07.11.2016 7:12

Odborníci z Fakulty sociálních věd UK, Ústavu mezinárodních vztahů, Metropolitní univerzity Praha a z Asociace pro mezinárodní otázky si posvítili na práci think-tanku Evropské hodnoty. Maskované ideologické projevy ve spojení s oslňující mediální (sebe)prezentací jsou podle lidí ze zmíněných institucí totálně nepřijatelné v odborné práci.

Co se vám nehodí, to strčíte až dozadu. Vědci odsoudili Jakuba Jandu a jeho tým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Maskované ideologické projevy ve spojení s oslňující mediální (sebe)prezentací jsou pro vystupování Evropských hodnot příznačné. Byť se jejich úsilí ‚bránit liberální demokracii‘ může na první pohled jevit chvályhodné, zvolené způsoby bohužel pouze přispívají k neutěšenému stavu veřejné debaty o bezpečnosti. Nutno předeslat, že činnost Evropských hodnot považujeme za problematickou ne proto, že nesdílíme jejich názory. Jako badatelé máme různé hodnoty a pohledy na svět, které se do našeho výzkumu nějak promítají,“ stojí v textu uveřejněném na serveru Lidovky.cz.

Problém je prý v tom, že lidé z Evropských hodnot prý nepřistupují ke zkoumaným problémům dostatečně kriticky. Skutečně kritický přístup ke zkoumání problémů zabere spoustu času, ale Evropské hodnoty ho údajně takto neztrácejí, takže mají čas chrlit jednu ideologicky podbarvenou studii za druhou. Lépe řečeno, jednu katastrofickou úvahu za druhou.

„(Studií) často nedostávajících základním etickým standardům jako přiznávání cizího autorství analytických závěrů, jejichž kompiláty nezřídka vydávají za vlastní výzkum. Tento ‚výzkum‘ přitom slouží k posílení legitimity jejich dalších příspěvků do veřejné debaty v podobě komentářů apod.,“ píší dál autoři.

Celý text najdete zde.

„S metodou si přitom hlavu nelámou. Ze strukturované kolektivní rozvahy, kterou slibuje ‚osvědčená metoda‘ Delphi, se například při psaní výše zmíněných katastrofických scénářů stává pouhá anketa, ve které byly osloveny dva tucty náhodně seskládaných odborníků (z různých oblastí, hlavním tématům scénářů, jako jsou migrace a radikalizace, často vzdálených) o číselných odhadech pravděpodobnosti komplexního vývoje. Na kritiky je poté přesouváno břemeno dokazování, že kalamita je zcela vyloučena, a (rozsáhlá) preventivní opatření jsou proto zbytečná?“ pokračuje dál tým pisatelů.

Ideologicky podbarvená jsou údajně tvrzení, že prokremelská propaganda v České republice zabírá. V jednom z průzkumů neziskového ústavu STEM, v němž se praví, že 31,5 dotázaného si myslí, že rozšíření NATO o nové státy bylo v rozporu se sliby, které v minulosti slyšela Moskva. Ergo kladívko, ruská propaganda v Česku funguje. Tedy alespoň podle Evropských hodnot. Jenže tento závěr prý nezohledňuje další zjištěné informace. „Zcela upozaděny zůstávají výsledky v nesouladu s a priori zaujatou argumentační pozicí – například že pouze 4,5 % dotázaných vnímá Spojené státy jako vážnou hrozbu pro ČR,“ dodávají autoři.

Podobným způsobem jsou zkreslovány i odborné práce o extremismu a kapitolou samou o sobě je očerňování určitého typu argumentů, který se nehodí do krámu Evropským hodnotám. Tatové argumenty pak bývají označovány za propagandu nebo třeba dezinformace. A to skutečné odborné práci neprospívá.

V závěru proto apelují na to, aby odborná práce, která se tak sama nazývá, byla opravdu odborná.  

Pod text se podepsali autoři Jan Daniel, Ondřej Ditrych, Jan Ludvík, Dagmar Rychnovská, Michal Smetana, Benjamin Tallis, Tomáš Weiss a Jakub Záhora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…