Co si lidé v ČSSD myslí o Dienstbierovi? Jeho nástupce se rozpovídal otevřeně

01.12.2016 19:48

Nový ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Jan Chvojka ve čtvrtečním Interview ČT24 prozradil, co by chtěl stihnout ve funkci za necelý rok, který má jako ministr před sebou. Prozradil také, v jaké kondici je dnešní sociální demokracie, přičemž zmínil i expremiéra Jiřího Paroubka, který naznačil, že by se mohl vrátit do ČSSD. Na úvod padlo pár slov k Jiřímu Dienstbierovi, kterého nahradil ve funkci.

Co si lidé v ČSSD myslí o Dienstbierovi? Jeho nástupce se rozpovídal otevřeně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) uznal za dobré odvolat Jiřího Dienstbiera a učinil tak. Já se úplně nechci bavit o Jiřím Dienstbierovi, ale je pravda, že on v té straně má pověst solitéra, který se snaží razit svůj názor bez ohledu na ČSSD. To je někdy dobrá vlastnost, ale v politice to tak nebývá,“ konstatoval Chvojka na úvod.

V tuto chvíli je strana v pozici, ve které se snaží vyhrát příští volby. „Pokud mohu mluvit o svém resortu, což s tím souvisí, tak lidé asi měli pocit, že toto ministerstvo dosud řešilo jen práva menšin a rovné příležitosti ve společnosti,“ upozornil Chvojka. On sám by se rád zaměřil na celou společnost.

Pozitivní posun, který ČSSD může pomoct k vítězství, vidí nový ministr i u premiéra Sobotky. „Pan premiér prošel určitou proměnou. Podle mého názoru je dynamický. Někdo může říct, že není, ale podle mého názoru je,“ vyslovil se člen vlády.

„Máme tady spoustu nespravedlností v oblasti odměňování. Pan premiér to teď začal řešit s obchodními řetězci. Musíme řešit víc věci, než které jsme dosud řešili nebo než bylo vidět, že jsme řešili,“ pokračoval.

Při popisu aktuálního stavu sociální demokracie nemohlo nepadnout jméno expremiéra Jiřího Paroubka. Chvojka má za to, že Paroubek je minulostí. „Osoba Jiřího Paroubka je minulostí. V určité době byl sice úspěšným předsedou sociální demokracie a premiérem, ale jsem přesvědčen, že to volání, aby se vrátil, není nijak silné,“ vyjádřil svůj názor.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani novela zákona o střetu zájmů, jemuž se také říká Lex Babiš, protože řeší i střet zájmů u současného ministra financí, šéfa hnutí ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše. „Mě trochu mrzí, že tomu novináři dali nálepku Lex Babiš,“ posteskl si Chvojka, protože nejde o zákon, který by se týkal jen Babiše. Stačí si vzpomenout třeba na střet zájmů, který míval exministr dopravy Vít Bárta a další politici.

Sám Chvojka nemá s Babišem žádný zásadní problém, ale obráceně to prý neplatí, protože Babišovi se zákon Lex Babiš ani trochu nelíbí. Novelu zákona připravil právě Chvojka.

Vyjádřil se i k práci Legislativní rady vlády. Její nový šéf má za to, že tento orgán pracuje správně, a pokud se některému ministrovi vrátí z rady zákon k přepracování, tak to není chybou Legislativní rady vlády, ale toho ministra, který jej nepropracoval dostatečně.

Došlo i na nový zákon o novém státním zastupitelství, na který si stěžují téměř všichni – soudci, politici z ústavněprávního výboru i někteří státní zástupci. Nestěžují si na něj jen ti státní zástupci, kteří si ho podle názoru Chvojky stvořili na míru. Host má za to, že se bez tohoto zákona v klidu obejdeme, protože se už v roce 2013 ukázalo, že státní zástupci jednají nezávisle již za současných zákonných podmínek. Připomeňme, že v tomto roce došlo k zásahu na Úřadu vlády ČR, v jehož důsledku padla vláda expremiéra Petra Nečase (ODS).

Nový ministr pro lidská práva nevynechal ani vystoupení Tomáše Ortela na letošních slavících. Padlo i jméno Radka Bangy.  

„Já jsem člověk, který vyrůstal jeden kilometr od vypálené obce Ležáky. Můj dědeček tam měl i nějakého kamaráda, který tam zemřel. A já jsem nechápal, jak někdo může zpívat písničky, kde je veleben Rudolf Hess – člověk, který chtěl vyhladit tehdy československý národ. Já musím říct, že se mi nelíbí hudební a textová produkce pana Ortela, ale nelíbí se mi ani hudební a textová produkce pana Bangy, ale pan Banga může vyjadřovat názor, jak chce,“ konstatoval host.

Nakonec odmítl obnovu paragrafu, na jehož základě by bylo možné trestat slovní útok na prezidenta republiky až ročním vězením. Návrh zákona předložil komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, ale současný prezident Miloš Zeman je tak výraznou osobností, že tuto ochranu nepotřebuje, obhájí se sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…