Co si má mladý člověk myslet o stáří, když vidí Miloše Zemana, píše Šimečka z Respektu

25.05.2015 14:26

Nedávné kauzy s odposlechy Jany Nagyové a Petra Nečase, stejně jako pokračující nepřitomnost Davida Ratha na soudních jednáních o jeho osobě, vyvolaly mediální diskuzi nebývalých rozměrů. Další, kdo přidal svůj názor do pranice, je Martin Milan Šimečka, který dnes vydal příspěvek na blogu časopisu Respekt.

Co si má mladý člověk myslet o stáří, když vidí Miloše Zemana, píše Šimečka z Respektu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident při návštěvě Jesenické nemocnice

Martin M. Šimečka, syn disidenta, filozofa a literárního kritika Milana Šimečky, u nás založil vydavatelství Archa. Poté působil na pozici šéfredaktora několika médií, včetně týdeníku Domino fórum a později časopisu Respekt, kde nyní pracuje jako editor. Napsal několik knih a dosud pravidelně komentuje aktuální politické dění na svém blogu.

Jeho poslední zamyšlení se odvíjí od v médiích velmi propíraných kauz poslední doby a Šimečka v něm rozebírá současnost jako celek. Srovnává dnešní mládež s tím, jaký byl za svých mladých let on a zdůrazňuje několik rozdílů. Jedním z nich je, že za svých dob věřil skutečnosti, že čím jsou lidé starší, tím jsou moudřejší a nenechal si to vyvrátit.

Být ale ve stejně důvěřivém věku dnes, vyvracelo by se tohle přesvědčení mnohem snáz. Stačí pozorovat média, kdy „člověka zalévají vlny studu při pohledu na slabošství někdejší hvězdy české pravice, expremiéra Petra Nečase, který u soudu odmítá přiznat zjevnou vinu“. Do jednoho pytle s ním pak hází Davida Ratha, který se neumí dostavit k soudu a například slovenského premiéra Roberta Fica, jehož „mocenská arogance a dětinská zloba ... u něj věkem i zkušeností jen rostou“.

Celý text zde

A to je jen začátek, protože existuje i starší a horší generace než ti výše zmínění. „Pohled na českého prezidenta Miloše Zemana musí mladého člověka utvrdit, že věkem se stav mysli i duše jen zhoršuje,“ tvrdí Šimečka. Dostali jsme se podle něj do doby, kdy starší generace přestala myslet na budoucnost těch mladších.

Dnešní mladí mají obecně horší představu o své budoucnosti, než měli kdysi. Šimečka tvrdí, že za všechno může dnešní starší generace, která se prostě chce mít jen dobře a nezáleží jí na tom, jak dopadne zbytek a „politickou i početní převahu využívá jen na to, aby si hlídala výši svých důchodů,“ poznamenává Šimečka.

A média nám v rozbíjení pomyslného zrcadla pomáhají, jelikož v nich vidíme všechny zcela odhalené. Šimečka zamyšlení končí se slovy, že mu zůstává rozum stát nad tím „proč si mladá generace nevezme slovo a nevykřičí do očí té starší: Stydíme se za vás, protože jste hloupí, nemravní a nectíte tradici“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…