Co si to dovolujete? Brusel chce degradovat Polsko a vzít mu hlas v EU. Je zde drsná odpověď

20.07.2017 8:32

Na Polsko v posledních dnech z Bruselu padají doslova hromy a blesky. Nejprve eurokomisařka vyhrožovala Varšavě utnutím dotací a nyní se hovoří o možnosti zbavit Poláky volebních práv v rámci schvalovacích procesů Evropské unie.

Co si to dovolujete? Brusel chce degradovat Polsko a vzít mu hlas v EU. Je zde drsná odpověď
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Trnem v oku je Bruselu údajné zasahování vládnoucí strany Právo a spravedlnost do nezávislosti justice. První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans podle britského deníku The Guardian obvinil premiérku Beatu Szydlo a její stranické kolegy z toho, že chtějí dostat soudy pod plnou politickou kontrolu. „Z tohoto důvodu velmi vážně uvažujeme o spuštění článku 7, který umožňuje pozastavení hlasovacích práv v Radě ministrů,“ uvedl dle The Guardian Timmermans.

Brusel konkrétně kritizuje tu pasáž vládního návrhu, podle které by napříště mohli jmenovat soudce a členy Nejvyššího soudu ministři vlády. Rozhodnutí o možném spuštění článku 7 by mělo padnout v nejbližších dnech. „Konečné rozhodnutí padne patrně příští týden. Záleží samozřejmě na tom, jak se bude celá záležitost dále vyvíjet,“ doplnil Timmermans s tím, že podobné vládní návrhy představují vážnou hrozbu pro fungování právního státu.

„Pokud by reformy vešly v platnost, soudci by se stali pouhými loutkami politiků a byli by na nich závislí od svého jmenování až po odchod do důchodu. Bylo by skutečně děsivé, aby musel každý občan před soudem přemýšlet nad tím, jestli bude soudci volat daný politik a říkat mu, jak má v jeho případě rozhodnout,“ mudroval dále Timmermans na tiskové konferenci a sebejistě prohlásil, že pro spuštění článku 7 získá potřebnou podporu.

Opoziční poslanci z Občanské platformy s možným postupem Evropské komise nemají žádný problém a zdá se, že jej dokonce schvalují. „Polsko se pomalu posouvá k zemím s autoritářskou vládou. Je zcela zřejmé, že trpělivost Evropské komise, ale i dalších členských států má své hranice. Spuštění článku 7 by bylo bezprecedentním krokem a ukázalo by, jaké postavení má současná polská vláda v rámci Evropské unie,“ cituje britský deník poslance Rafala Trzaskowskiho.

Zatímco Brusel kritizuje za navrhované reformy sousední Polsko, někdejší investigativní novinářka a nyní poslankyně za Babišovo ANO Jana Lorencová kritizuje Brusel za jeho vměšování do polských záležitostí. „Jak si to může dovolit EU? Z jakého titulu? Jak si mohou dovolit ministři některých zemí kritizovat reformy, k nimž se Polsko odhodlalo. Všem kritikům vřele doporučuji, podívejte se aspoň občas na polskou TV a seznamte se s opravdovou podstatou toho, čeho jsme tam dnes svědky. Věřím, že si Poláci dokáží zjednat pořádek i bez ‚rad‘ těch, kteří to doposud nedokázali u sebe doma! A Polákům se nebudu vůbec divit, jestliže se odhodlají k něčemu, co se bude možná nazývat polxit,“ napsala Lorencová na svém facebookovém profilu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…