Co si to dovolujete! Slovenský ministr zahraničí popsal, co zažil v Bruselu

26.09.2016 22:46

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák v pondělních Událostech, komentářích popsal, jak fungují společná jednání české a slovenské vlády. Pochvaloval si, jak skvěle si naše dvě země rozumějí. Prozradil také, jak na Visegrádskou čtyřku udeřili politici ze starších zemí EU, když došlo na uprchlíky. Navzdory všemu bychom však měli v EU zůstat, protože jak pro Česko, tak pro Slovensko je lepší být v EU než mimo ni.

Co si to dovolujete! Slovenský ministr zahraničí popsal, co zažil v Bruselu
Foto: SMER-SD
Popisek: Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák

„Po tom rozvodu jsme si uvědomili, jak vzácné jsou naše vztahy ve světě, který se stále komplikuje. Jde o unikát, který nám ve světě závidí, že se naše vztahy po rozvodu zlepšily. A je v našem společném zájmu, abychom stabilizovali Evropskou unii,“ zdůrazňoval. Politici jen musejí přesvědčit občany, že je EU dobrým společenstvím a není pravda, že by všechno špatné přicházelo z Bruselu.

Dodnes se však ukazuje, že je EU rozdělena na staré a nové země, což je po 12 letech po rozšíření EU škoda. Dosud ale „nové“ členské státy nijak hlasitě neprotestovaly. „Tak migrace byla prvním velkým tématem, kde jsme se my ozvali. Mnozí naši kolegové počítali s tím, že jsme konsenzuální. Přišla reakce: Co si to dovolujete, když dostáváte naše peníze? Jenže ten vývoj nám dává za pravdu,“ připomněl host. V Rakousku se názor otáčí, v Německu se o tom vede debata a tak podobně.

Pochvala pro Sobotku

Slovenská expremiérka Iveta Radičová jako další host pořadu k tématu doplnila, že střední Evropa nemá zkušenosti s přijímáním migrantů. A k tomu se přidává ještě faktor, jak někteří politici s tímto tématem pracují... „Politici dokážou vyvolávat vášně, které posléze už nedokážou ovládat a stávají se jejich obětí,“ varovala. V politice hrají čím dál větší roli emoce a nabídka rychlých pragmatických řešení, která nejsou vždy správná.

Faktem ovšem také je, že občané EU mají z migrační vlny strach, proto je třeba posilovat naši bezpečnost. Posiluje se role národních států, což současně vede k oslabení EU. U občanů bývalého východního bloku však hraje roli i určité zklamání. Po roce 1989 jim politické elity slibovaly, že doženeme západní evropské státy, jenže šestadvacet let po revoluci k tomu stále nedošlo, což lidi vidí a rozhodně jim to na náladě nepřidává.

Radičová však současně ocenila práci českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Z hlediska zahraniční politiky má pan premiér Sobotka velmi uvážlivé postoje a začíná sehrávat roli mediátora mezi středoevropskými státy a ostatními zeměmi EU, protože jak polská vláda, tak maďarský premiér Orbán se dostávají na okraj,“ pochválila Sobotku v závěru dáma. Je přesvědčena, že máme šanci se udržet v bezpečí jen v případě, že budeme spolupracovat v rámci celé evropské sedmadvacítky. Osamocená V4 by byla příliš slabá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…