Co skrývá plukovník Prymula? Zasvěcený Tomáš Cikrt píše o střetu zájmů i intrikách

30.05.2020 15:21

Profesora Romana Prymulu vnímá většina veřejnosti jako přední tvář boje proti koronaviru v České republice. Jenže plukovník Prymula je muž vícero tváří, a ne všechny jsou tak přívětivé.

Co skrývá plukovník Prymula? Zasvěcený Tomáš Cikrt píše o střetu zájmů i intrikách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví

Zdravotnický deník napsal, že profesor Roman Prymula je člověk, který mydlí schody svým nadřízeným. Údajně se o to snažil v minulosti vůči ministrovi zdravotnictví za ČSSD Svatopluku Němečkovi, i v současnosti vůči dnešnímu ministrovi zdravotnictví za hnutí ANO Adamu Vojtěchovi. Na oba ministry si stěžoval premiérům, ale neuspěl.

Stejně tenkrát jako dnes Roman Prymula v kuloárech pouštěl informace o tom, že je horkým kandidátem na post ministra zdravotnictví. Nicméně ani jeden premiér ho tak vysoko nepustil. K úřadujícím ministrům se Prymula choval neloajálně.  Adama Vojtěcha již delší dobu okatě obcházel, svůj odchod z ministerstva vyjednával přímo s premiérem a ministr se o něm dozvěděl až z médií. Nakonec tedy konflikt končí přechodem Prymuly do trafiky vládního zmocněnce,“ napsal server.

Expremiéru Sobotkovi tehdy napsal, že jako garant tradiční čínské medicíny v Česku si získal nové nepřátele. Server toto sdělení doplnil sdělením, že Roman Prymula kolem sebe vidí nepřátele a bojí se spiknutí proti sobě. Prymula byl velkým podporovatelem rozvoje tradiční čínské medicíny v Česku.

Měl prý také konflikt zájmů. Prymula totiž působil ve firmě své dcery Sdružení Na Podporu Výzkumu A Vývoje – Biovemed.  V této firmě zastával statutární funkci. „Jak se později ukázalo, nepřiznal tuto skutečnost ani v přehledu, který byl povinen odevzdávat na Ministerstvo zdravotnictví. Profesor Prymula od farmaceutických firem bral peníze za konzultace  a další služby,“ lze se dále dočíst na serveru, s tím, že ve hře byly až miliony korun ročně.

Prymula k tomu prý tehdejšímu premiérovi Sobotkovi řekl, že to je „naprostá lež“. Z veřejně dostupných zdrojů o veřejných funkcionářích, jakým byl i Roman Prymula v pozici ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové, lze zjistit, že pan profesor vydělal mimo svou funkci celkem 32 milionů korun.

Jenže Prymula místo toho, aby uznal, že je ve střetu zájmů, v dopise obvinil své kritiky, jako např. prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, že na svých postech rozhodují o léčebných postupech, a přitom mohou zohledňovat zájmy svých vlastních zdravotnických praxí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…