Co teď budu jíst, povzdechla si nešťastná babička, když platila v lékárně. A ukázala se obludná skutečnost

27.05.2015 7:45

Důchodci prý nemají často ani jedno teplé jídlo denně. Je tomu kvůli nedostatku financí, protože velká většina jich je nucena utratit své peníze za léky, na kvalitní jídlo jim tedy moc nezbyde. Vše se má ale změnit k lepšímu, píše deník Právo, jelikož pomoc má přijít v podobě obecně prospěšné společnosti Světýlko z Brna. Ta si dala za úkol zmapovat potřebné a pomoci jim.

Co teď budu jíst, povzdechla si nešťastná babička, když platila v lékárně. A ukázala se obludná skutečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

„Stačí jen poslouchat. Podnět přišel v lékárně, kde si přibližně osmdesátiletá babička po zakoupení léků povzdechla: ,Co teď budu jíst…‘ V tu chvíli mně bylo velice smutno. A vzápětí přišel nápad podpořit tuto skupinu seniorů alespoň jedním teplým jídlem denně,“ řekla ředitelka zmíněné společnosti Alena Uhde.

Celý projekt se rozjel začátkem roku. Do konce roku by chtěla společnost Světýlko stihnout pomoci alespoň padesáti seniorům. Tou první byla prý paní Magdalena z Krnova. Její důchod 3800 korun jí samozřejmě nestačil na zaplacení nájemného za byt, tak prý skončila na ulici a poté v azylovém domě pro ženy.  

„Paní pobírá dávky v hmotné nouzi: příspěvek na živobytí, příspěvek na dietu a doplatek na bydlení. To ale její náklady nepokryje. Přitom se léčí na cukrovku,“ řekla Marie Lisztwanová, která je sociální pracovnicí Armády spásy.

Lidé s cukrovkou musí mít pravidelné obědy, to je všeobecně známá věc, a proto společnost Světýlko paní Magdaleně platí obědy v lokální Armádě spásy, ve které je nyní ubytovaná.

Světýlko přišlo už minulý rok s projektem, který pomáhá dětem ze sociálně slabých rodin. Pomáhá jim například s financováním obědů ve školních jídelnách. To bylo inspirací, jak pomoci také úplně jiné věkové skupině, důchodcům. „Nový projekt je primárně určen starým lidem, kteří se kvůli nízkým příjmům špatně stravují, a v jejich blízkém okolí není nikdo, kdo by je podporoval,“ řekla Uhde s tím, že obědy hradí potřebným seniorům jen ve všední dny po dobu půl roku. Podle toho, jak jsou samostatní, jim buď jídlo přiveze dovážková služba hrazená společností Světýlko, nebo si obědy senioři vyzvedávají sami. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…