Babišův velký den: Aby přesvědčil poslance, přinesl do sněmovny speciální předmět

10.07.2015 9:00

Elektronická evidence tržeb – nejžhavější bod léta, který dnes začnou na popud ministra financí Andreje Babiše projednávat poslanci. Ten si dokonce na dnešní jednání přinesl rekvizitu - obrovskou účtenku. Opozice v celém návrhu vidí snahu o likvidaci velké části živnostníků, píše dnešní MF Dnes.

Babišův velký den: Aby přesvědčil poslance, přinesl do sněmovny speciální předmět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Jak například uvedl šéf ODS Zbyněk Stanjura, evidenci tržeb považují spíš za ideologický než ekonomický projekt. „Třetí čtení k tomuto zákonu jsme připraveni blokovat tak, aby vůbec nedošlo k hlasování. Vydržíme to i do konce volebního období,“ sliboval Stanjura. Řešit třetí čtení je však předčasné, do něj se zákon dostane nejdřív na podzim.

Dnes se dle MF Dnes chce exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zabývat především tím, proč si ministr Babiš myslí, že to povede k vyššímu výběru daní, proč se domnívá, že největší úniky v šedé ekonomice jsou v maloobchodu a pohostinství, a ne v jiných odvětvích.

„Zda to není náhodou tím, že v těchto odvětvích se obchoduje s komoditami, kde on je největším producentem na trhu,“ říká Kalousek s tím, že dalším dotazem je i to, zda je fér chtít od daňových poplatníků, aby mu (Babišovi) zřídili zdarma dokonalý monitoring trhu pro jeho podnikání. 

Doprovodné zákony k tomuto návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v dané roce vznikne povinnost evidovat tržby. Zavedena by měla být také účtenková loterie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z facebookového profilu Český politický bizár

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …