Co to Česko v noci odsouhlasilo? Pravda o uprchlickém paktu OSN, který odmítlo jen Maďarsko a USA

18.12.2018 7:35

Česká republika sice patří ke státům, které předběžně odmítly globální pakt OSN o migraci, o kterém se bude hlasovat 19. prosince v New Yorku, nicméně, pokud jde o globální pakt OSN o uprchlících, tam ČR hlasovala ve shodě s ostatními 180 státy. Globální pakt OSN o uprchlících je méně známý než globální pakt o migraci, ale pochází také z Newyorské deklarace z roku 2016. „Včera se pouze hlasovala právně nezávazná rezoluce Úřadu vysokého komisaře, která je v souladu se Ženevskou konvencí z roku 1951 a která nemá absolutně žádný vliv ani dopad na migrační politiku vlády,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz rozdíl mezi těmito dvěma dokumenty premiér Andrej Babiš (ANO).

Co to Česko v noci odsouhlasilo? Pravda o uprchlickém paktu OSN, který odmítlo jen Maďarsko a USA
Foto: Repro Twitter Filippe Grandi
Popisek: Migrace - ilustrační foto

Pakt o uprchlících podepsalo 181 států, včetně České republiky. Proti hlasovalo jen Maďarsko a Spojené státy. Další tři země se hlasování zdržely, jedná se o Dominikánskou republiku, Eritreu a Libyi. Tabulku s tím, jak kdo hlasoval, zveřejnil na Twitteru mezinárodní právník Christian J. Tams.

 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí
Jméno paktu je velice podobné globálnímu paktu OSN o migraci, takže OSN považuje za vhodné vysvětlit rozdíly. Globální pakt o uprchlících pochází také z Newyorské deklarace z roku 2016. A týká se, nepřekvapivě, uprchlíků místo migrantů, mezi nimiž jsou podle OSN klíčové rozdíly. OSN také hned na začátku uvádí, že oba dokumenty nejsou právně zavazující.

Zatímco pakt o uprchlících Česko odsouhlasilo, pakt OSN k migraci vláda Andreje Babiše odmítá.

Na sociálních sítích začali občané vládě spílat, že navzdory slibům přijala tímto hlasováním široce diskutovaný migrační pakt. Rozdíl vysvětlil premiér Andrej Babiš. „Ne, ne, jedná se o dva dokumenty. Globální pakt o migraci, tzv. Marrákešský pakt, od kterého jsme ustoupili, se hlasuje až ve středu. A tento pakt nepodpoříme, budeme hlasovat proti. Včera se pouze hlasovala právně nezávazná rezoluce Úřadu vysokého komisaře, která je v souladu se Ženevskou konvencí z roku 1951 a která nemá aboslutně žádný vliv ani dopad na migrační politiku vlády,“ napsal ParlamentnímListům.cz.

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí

Termín uprchlík je podle OSN definován v Úmluvě o právním postavení uprchlíků z roku 1951, místními předpisy a stanovami Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a jedná se o osoby, které se ocitly mimo svou zemi původu z důvodů perzekuce či obav z perzekuce, konfliktu, násilí nebo z jiných vážných důvodů narušení veřejného pořádku, a vyžadují tak mezinárodní ochranu.

Migranti dle OSN oficiální definici nemají, ale podle expertů se prý jedná o lidi, kteří změnili svou zemi pobytu bez ohledu na důvody, které je k tomu vedly.  „Já jsem migrant, ale nemusel jsem riskovat život na děravé lodi nebo platit převaděčům. Bezpečná migrace nemůže být výsadou světové elity,“ říká k tomu generální tajemník OSN António Guterres, Portugalec nyní pracující v New Yorku.

Pakt o uprchlích má údajně být nadstavbou, nikoliv nahrazovat úmluvu z roku 1951. Zaměřuje se na mezinárodní  kooperaci. Na rozdíl od úmluvy z roku 1951 definuje sdílení odpovědnosti a břímě uprchlíků. Jako zdůvodnění, proč je pakt potřeba, uvádí OSN, že na konci roku 2017 bylo na světě 25,4 milionu uprchlíků, z nichž polovině je prý pod 18 let. Dnes údajně v pouhých deseti zemích přebývá 60 % světových uprchlíků a jen v Turecku jich je 3 a půl milionu. A až 85 % uprchlíků se podle OSN nachází v rozvojových zemích, které se potýkají se svými vlastními ekonomickými problémy.

„Globální pakt dle OSN dává základ pro silnější, očekávatelnější a rovnoměrnější mezinárodní reakci na  velké uprchlické krize. I když není právně závazný, má vést mezinárodní komunitu k podpoře uprchlíků a zemí, které jich hostí velké množství, skrze mobilizaci politické vůle, rozšíření základní podpory a opatření pro rovnoměrnější a vypočitatelnější sdílení břímě a odpovědnosti. „Uprchlíci jsou mezinárodní zájem a sdílená odpovědnost,“ řekl k tomu Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi a dodal: „Pakt jako první ustanovuje praktický model a sadu nástrojů, které tento princip mohou uvést do praxe.“

„Desetiletí trvající držení uprchlíků v separaci, v táborech nebo na okrajích společnosti ustupuje novému přístupu – začlenění uprchlíků do národních systémů, společností a ekonomik zemí, kde se nacházejí, po nezbytně dlouhou dobu a umožnění jim přispět jejich novým komunitám a zajistit si budoucnost, než se jejich situace vyřeší,“ řekl ještě Grandi a doplnil: „V našem světě, který se často k potřebným obrací zády, politizuje i strasti exilu, démonizoval a stále démonizuje uprchlíky, migranty, někdy dokonce i cizince, tento pakt ve spolupráci s dalšími pakty jako pakt o migraci je hmatatelným závazkem k mezinárodní spolupráci.“ Pakt podle něj to samozřejmě není všelék, ale prý bez něj nebudeme moci čelit této nebo jiné výzvě v budoucnosti.

„Je to celosvětový závazek převzít odpovědnost za uprchlíky, najít řešení, která respektují jejich lidská práva, dát jim naději a vzít na vědomí zákonnou odpovědnost je chránit a podporovat,“ vyjádřila se k paktu Amina Mohammedová, zástupkyně generálního tajemníka OSN, informuje Hlas Ameriky. A stejně jako Grandi zmínila: „V posledních letech jsme viděli epidemii zavřených hranic v rozporu s právy uprchlíků a s lidskými právy. Miliony uprchlíků čekají léta strávená v exilu nebo se vydávají na nebezpečnou cestu za nejistou budoucností. A proto je tento pakt tak důležitým krokem.“

OSN uvádí k paktu 4 cíle:
- zmírnit břímě zemí, které hostí již velké množství uprchlíků
- podporovat u uprchlíků samostatnost
- usnadnit přístup uprchlíkům ke třetím zemím, či skrze přesídlení, či jiné verze přijetí
- podporovat prostředí, které umožní uprchlíkům vrátit se do jejich původních zemí  

OSN se také snaží uklidnit ty, kteří se ptají, zda to znamená, že bude jejich země muset vítat uprchlíky. Prý ne více, než se to děje současně. Pokud země už hostí velké množství uprchlíků, může se podle paktu obrátit na Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, aby zorganizoval podpůrnou platformu. „Čeho chceme dosáhnout, je rychlé zburcování podpory: politické, finanční a podpory pro přesídlení. Takže se země, které se s takovou situací potýkají, necítí, že jsou na problém samy, že jsou izolované nebo že jejich problémy nikoho nezajímají. Že se mezinárodní komunita stará nejen o lidi, ale i o země, které jsou situací zasaženy. Že stojí za nimi a jedná v solidaritě s nimi. To je ten hlavní cíl,“ řekl k tomu Pomocný vysoký komisař pro ochranu Volker Türk.

Pokud bude norma zavedena do praxe, tak by podle něj došlo ke zlepšení vzdělávání pro děti uprchlíků, zlepšení dostupnosti lékařské péče pro uprchlíky a ti by měli mít také více příležitostí se uplatnit. Komunity hostící uprchlíky by k nim měly přistupovat jinak a oprostit se od systémů táborů. Pomoci by se prý dostalo například zemím jako Uganda, Rwanda, Írán, zemím Střední Ameriky nebo Libanonu. Úřad Vysokého komisaře také chce získat další kapacity pro přesídlení skrz reunifikaci rodin, stipendia pro studium a humanitární víza. I když pakt není zavazující, vyjadřuje podle Türka silné politické odhodlání všech 193 zemí OSN tento pakt zavést.

Celý článek ZDE

ZDE

a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…