Co to? Z Turecka přichází další neuvěřitelné zprávy o změnách politiky

13.07.2016 13:44

Turecko za pochodu mění svůj přístup nejen k Rusku, ale i k samotnému konfliktu v Sýrii. Oznámilo totiž, že chce mít se svým sousedem dobré vztahy. Premiér Binali Yildirim uvedl, že hlavním cílem turecké politiky je zlepšení vztahů s okolními zeměmi. Informuje agentura Reuters.

Co to? Z Turecka přichází další neuvěřitelné zprávy o změnách politiky
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Snímky zachycují kurdské bojovníky na hranici s Islámským státem.

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

„Turecko bylo jedním z nejzavilejších oponentů syrského prezidenta Bašára Asada,“ uvádí Reuters s tím, že Turci často zmiňovali Asada jako hlavní destabilizační prvek země, což je dostalo do situace, kdy byli na ostří nože s Ruskem a vzdálili se i koalici vedené USA.

Nedávno zvolený turecký premiér Binali Yildirim však neustále tvrdí, že Turecko musí pro svou budoucnost „navýšit počet přátel a zredukovat počet nepřátel“, což je podle Reuters přiznání, že se dosavadní politika zemi nevyplatila.

„Je to naším největším a neodvolatelným zájmem. Vytvořit dobré vztahy se Sýrií a Irákem a všemi našimi sousedy, kteří se rozprostírají kolem Středozemního a Černého moře,“ řekl Yildirim. „Normalizovali jsme vztahy s Ruskem a Izraelem. Jsem si jist, že stejně tak normalizujeme vztahy se Sýrií. Pro úspěšný boj s terorismem je nutné, aby se do Sýrie a Iráku vrátila rovnováha.“

Turecko totiž čelí problémům s teroristickými útoky, kterých se mimo jiné dopouští i Islámský stát, jemuž se podařilo vytvořit vlastní buňku přímo na tureckém území.

Celý text zde

Na základě událostí z minulých dní tedy Turecko obnovilo po šestileté odmlce své vztahy s Izraelem, a dokonce se omluvilo Rusku za sestřelení stíhačky. Stále se však ozývají hlasy, že k žádným změnám nedochází.

„V současnosti neprobíhá žádná změna v tureckém přístupu k Sýrii. Turecko nechce problémy se žádnou zemí v regionu a zdůrazňuje důležitost vymýcení terorismu a úzké spolupráce ve snaze dosáhnout rovnováhy,“ uvedl nejmenovaný turecký politik.

„Samozřejmě, že Turecko chce normalizovat vztahy se Sýrií, ale rozhodně nedošlo k žádným změnám ohledně našeho přístupu k Bašáru Asadovi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…