Co to je? V Česku prý vzniká Islámská demokratická strana, státní instituce o tom nic nevědí

18.04.2016 7:07

Věřit v ideál, nekrást, nelhat, nepodvádět, nenarušovat rodinné svazky, neopájet se luxusem, neoplácet zlo zlým, ale dobrým. Těmito ideály se chce řídit nově vznikající Islámská demokratická strana. Alespoň podle své webové stránky. „Evropská společnost je postavena mimo jiné na odkazu islámské civilizace a islám je stále důležitějším prvkem života Evropanů, Čechů, Moravanů a Slezanů. Proto je vhodné, aby muslimové představili svoji vizi hodnot občanské společnosti a politiky,“ píší členové přípravného výboru.

Co to je? V Česku prý vzniká Islámská demokratická strana, státní instituce o tom nic nevědí
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Anketa

Na co by se mělo snížit DPH?

25%
2%
hlasovalo: 5817 lidí

Islámská demokratická strana - Čechy, Morava, Slezsko. Tak se jmenuje nově se rodící politická strana v České republice. Její zkratka je IDS-ČMS. Má svoji internetovou i facebookovou stránku. Na nich se lze například dočíst, že „strana bude určena nejen muslimům, ale všem spoluobčanům, kteří věří, že pro úspěšný rozvoj společnosti jsou zapotřebí pevné a realistické ideály“. Tyto ideály „otcové zakladatelé“ nacházejí právě v islámu. „Věřit v ideál, nekrást, nelhat, nepodvádět, nenarušovat rodinné svazky, neopájet se luxusem, neoplácet zlo zlým, ale dobrým. Tyto etické zásady spoluvytvářely světovou civilizaci a věříme, že jsou základem pro její další rozvoj,“ popisují.

Skupina ZDE

Strana necílí jenom na muslimy, členství je možné pro všechny. Muslimy i nemuslimy, muže i ženy, bez rozdílu původu i etnika. „Přípravný výbor bude usilovat o vypracování politického programu, který by neměl být ani pravicový, ani levicový, ani provýchodní, ani prozápadní, ale islámský a proevropský,“ sděluje IDS-ČMS, respektive její přípravný výbor. Strana podle jeho vyjádření jako politický subjekt není reprezentantem islámu jako náboženství. „Stejně jako může existovat více politických stran, odkazujících se ke křesťanství, může vzniknout více politických subjektů odkazujících se k islámským hodnotám. IDS-ČMS tedy ze své podstaty nereprezentuje světové náboženství jako takové, muslimskou komunitu ani žádnou z českých islámských náboženských obcí a organizací.“

Nechceme být levnou montovnou nadnárodních průmyslových gigantů

V úvodní preambuli přípravy stanov se můžeme dočíst: „Evropská společnost je postavena mimo jiné na odkazu islámské civilizace a islám je stále důležitějším prvkem života Evropanů, Čechů, Moravanů a Slezanů. Proto je vhodné, aby muslimové představili svoji vizi hodnot občanské společnosti a politiky – nejen pro sebe, ale ku prospěchu celé země. Tuto vizi zcela jistě můžeme sdílet a společně rozvíjet se všemi spoluobčany, bez rozdílu vyznání.“ Poté následují poměrně propracované programové zásady.

V rubrice Galerie jsou různé heslovité slogany. Například tento: „Motivující a moderní zaměstnanost – minimální mzda. Nechceme být levnou montovnou nadnárodních průmyslových gigantů. Minimální mzda je v západní Evropě  35 až 40 tisíc korun. Chceme-li sjednocení trhů, chceme i sjednocení mzdové úrovně.“ Nebo: „Nedanit život, ale spotřebu, plýtvání a znečišťování. Minimalizace DPH na věci každodenní potřeba a služby. Preference vyšších přímých, spotřebních a ekologických daní.“

Připadá mi to jako falešné mírumilovné propagování islámu

Na novou stranu zareagovala zatím na české politické scéně  jen Jiřina Holotová, která kandidovala za Úsvit v několika volbách. Svůj text publikovala mimo jiné i v ParlamentnichListech.cz v rubrice Politici voličům. „Islámská demokratická strana - Čechy, Morava, Slezsko. To není žádný vtip, ani nadpis v rámci apríla. To je reálná vize přípravného výboru strany. Zatím vize, která se brzy může změnit ve skutečnost a na naší politické scéně tak může zakotvit regulérní politický islámský subjekt,“ uvedla v úvodu. „Cukají mi koutky, už když jen vidím spojení islám a demokracie. Zároveň jsem naštvaná, když si představím, že něco takového má ambice politicky ovlivňovat dění v našem státě,“ pokračuje. „Doufám, že taková strana nebude mít moc ‚zbloudilých sluníčkových oveček‘, ačkoliv se její program tváří celkem sympaticky, kdyby... Připadá mi to jako falešné mírumilovné propagování islámu,“ dodala.

ParlamentniListy.cz se snažily zapátrat, zda jsou stránky autentické, neboť po internetu koluje i řada různých falešných stránek s cílem zdiskreditovat ty, jimž mají patřit. Nejdříve se otázaly Vladimíra Sáňky z pražské Muslimské obce. Ten sdělil, že o tomto subjektu nic neví. Tiskový odbor Ministerstva vnitra na otázku, zda má informace, jestli takováto strana reálně vzniká, po několika dnech odpověděl, že „Ministerstvo vnitra návrh na registraci politické strany Islámská demokratická strana - Čechy, Morava, Slezsko, či strany s podobným názvem, neobdrželo“. Nakonec se přes facebook ozval redaktorovi ParlamentnichListů.cz jediný odtajněný člen přípravného výboru Jan „Hamza“ Velička. Napsal: „Potvrzuji, že jsem členem přípravného výboru.“ A odkázal na facebookové stránky strany.

Budete prosazovat šaríu?

Zde skutečně přípravný výbor odpovídá na různé otázky. Třeba zda budou prosazovat šaríu. „Co budeme prosazovat? Svůj politický program, ne náboženství. Politický program vychází z náboženských ideálů – přečtěte si jej a poté sami posuďte, jestli s ním souhlasíte, nebo ne. Do jaké míry obsahuje šaríatské principy ať posoudí ti, kteří se tímto náboženstvím zabývají. IDS-ČMS není náboženskou, ale politickou organizací.“ Kdo za tím stojí? „Přípravu má na starost čtyřčlenný přípravný výbor občanů ČR, který je neoficiální a neveřejnou skupinou, za něj vystupuje Jan Velička,“ sdělují.

Co znamenají islámské hodnoty? „Mnoho lidí se zde ptá, co jsou ty islámské hodnoty, protože oni si islám spojují se zločiny, které jsou přitom zcela v rozporu s islámskou morálkou. Nikdo, kdo upřímně a pokorně věří v Boha, by nikdy nesouhlasil se zločiny, jako je terorismus, znásilnění, nucené sňatky, vraždy ze cti, zneužívání dětí, týrání zvířat, zoofilie, zneuctění hrobů, mučení nebo prosté lhaní. Žádný zbožný muslim (ani vzdělaný nemuslim) samozřejmě nevěří, že to je součástí jeho náboženství. Jejich pachatelům hrozí trest jak na tomto světě (soud i Boží trest), tak na onom světě (věříte-li v peklo jako muslimové),“ zní odpověď.

Odmítáme neomezenou volnost v šíření příspěvků

„Je možné, že někteří naši spoluobčané tomu ale věří upřímně a není to jen a jen jejich vina, protože nemají přístup k informacím. Někteří naopak pomýlené informace sami šíří (úplně stejně jako sekty a teroristi, kteří si tak ‚obhajují‘ své zločiny), aby rozpoutali co největší zlobu mezi lidmi. My zde nereprezentujeme muslimskou komunitu, ani organizaci, ani obec, ani islám jako takový – čerpáme z islámu pro politický program a jsme otevřeni všem bez rozdílu víry,“ dodávají.

Facebooková stránka je celkem poklidná, protože příspěvky návštěvníků na tuto stránku jsou před zveřejněním kontrolovány.

„Odmítáme na stránce neomezenou volnost v šíření příspěvků (komentářů, obrázků včetně profilových fotek a samotných profilů na FB) obsahujících zejména: vulgarity a obscénnost, schvalování, nebo vyzývání k trestným činnům a omezování svobod spoluobčanů, rasismus, hanobení národa či víry, zobrazované násilí, šíření hoaxů a pomluv, vymyšlených, nepravdivých a k nenávisti zavádějících zkreslených informací o islámu, reklamy, propagace jiných politických stran, nebo propagace náboženských směrů. V případě, že obsahují takový nezákonný nebo nevhodný obsah, mohou být smazány a uživatel zablokován,“ upozorňují administrátoři stránky. To ale neznamená, že tu nenajdeme kritické, nesouhlasné či pochybovačné hlasy facebookových diskutérů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…