Co to v Rusku vysílají za bláboly? Publicista objevil ,,oběti ukrajinského fašismu"

13.04.2015 14:05

Rusko v současnosti nahrazuje fyzickou válku válkou psychologickou, píše web britského listu The Guardian, překlad části jeho článku přinášejí Britské listy. Situaci ilustrují na příkladu Margo Gontarové, která se snaží odhalovat nepravdivé zprávy, které se objevují v médiích.

Co to v Rusku vysílají za bláboly? Publicista objevil ,,oběti ukrajinského fašismu"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Například se jí podařilo vyřešit problém mrtvých dětí. Byly na zpravodajských serverech a na sociálních médiích pod palcovými titulky, které tvrdily, že děti byly zavražděny ukrajinskými fašistickými gangy, vycvičenými Severoatlantickou aliancí. Bylo to začátkem roku 2014, Krym zrovna okupovali vojáci, kteří se zdáli být ruští, ale neměli ruské výložky, a Vladimir Putin světu řekl s úsměškem, že to Rusové vůbec nejsou.

Gontarové se většinou podařilo najít původní fotografie mrtvých prostřednictvím vyhledávání na Googlu. Některé fotografie byly z jiných, starších válek, jiné byly ze scén zločinů, které neměly nic společného s Ukrajinou, některé byly dokonce z hraných filmů.

Malajsijské letadlo prý bylo naplněné mrtvolami

Po sestřelení malajsijského letadla MH17 nad východní Ukrajinou prohledala Gontarová internet a našla fragmenty ruských konspiračních teorií. Našla účet na Twitteru, údajně provozovaný jedním leteckým dispečerem, který uviděl ukrajinská armádní letadla sledující malajsijské letadlo, avšak nemohla najít žádné důkazy, že tento letecký dispečer vůbec existuje. Našla desítky serverů v ruštině a v angličtině, které najednou jedním hlasem tvrdily, že malajsijské letadlo MH17 sestřelily Spojené státy ve snaze sestřelit Putinovo prezidentské letadlo.

Proruští separatisté z východu Ukrajiny dokonce tvrdili, že malajsijské letadlo bylo před startem naplněno mrtvolami. Všechny tyto historky byly zjevně sestaveny nepořádně, jako by jejich autorům vůbec nezáleželo na tom, že lidem dojde, že lžou a že jen chtěli odvést pozornost od skutečnosti, že letadlo sestřelili Rusy podporovaní bojovníci.

Ruská média tvrdí, že Gontarová na svém webu neodhaluje lži, ale že prezentuje zfalšovanou historii jako pravdu

Gontarové server StopFake se brzo stal součástí celého problému. Ruská média ho sice začala citovat, jenže argumentovala, že Gontarová prezentuje zfalšovanou historii jako pravdu, ne že naopak odhaluje lži.

Snažila se občas najít útočiště v západních médiích, aby v nich našla pevnou půdu pod nohama, ale ta jí tam také začala ujíždět. Kdykoliv například BBC zveřejnila nějakou informaci, z povinnosti zároveň prezentovala i opačný úhel pohledu – zuří fašisté, je to západní spiknutí, a tak dále – aby byla zpráva vyvážená.

V Rusku byla v roce 2011 vydána příručka s názvem Informačně-psychologické válečné operace: Stručná encyklopedie a referenční průvodce. Na webu ji lze zakoupit za 348 rublů. Kniha je zamýšlena pro "studenty, politické technology, státní bezpečnostní služby a státní úředníky".

Informační zbraně působí jako neviditelná radiace

Používání informačních zbraní, argumentuje se v této publikaci, "působí na cíle jako neviditelná radiace". "Obyvatelstvo ani netuší, že je manipulováno. A tak stát nezapne své obranné mechanismy. Informační válka je poddajná. Nikdy nemůžete předpovědět úhel či nástroje útoku."

495stránková encyklopedie obsahuje úvod k informačně-psychologické válce a popisy strategie defenzivních a ofenzivních operací, včetně "operačních podvodů" (maskirovky) atd.

V "normální válce", vysvětluje encyklopedie, "je vítězství buď dosaženo, nebo ne. V informační válce může být vítězství částečné. Několik soupeřů může bojovat o určitá témata v rámci občanova vědomí."

Podle této encyklopedie není informační válka o přesvědčování, ale daleko více o "ovlivňování sociálních vztahů" a o "kontrole nad zdroji strategických rezerv".

Jak server dodává, Kreml nyní začal dávat obrovský význam na "psychosféru" jako bojiště války. Informační operace už nebyly jen pomocné, staly se samy cílem a účelem. Jak píše zmíněná ruská encyklopedie: "Informační válka ... v mnoha případech nahrazuje tradiční válku."

Celý text v češtině je ZDE

Kompletní článek text v angličtině je ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…