Co to zkoušejí na ČRo? Lidé zapomněli, Čtvrtníček nezabral, teď toto? Ondřej Dostál varuje

12.06.2023 21:14 | Ze sítí

MONITORING Na iROZHLASU v pondělí vyšel článek snažící se varovat před škodlivými dopady dezinformací na společnost. Paní Zdeňka v něm uvěřila dezinformacím ohledně covidu. Nenechala očkovat sebe ani své rodiče, matka jí následkem nemoci umřela. „Mám na rukou krev svých rodičů,“ říká. Podle právníka Ondřeje Dostála se však jedná o „brutální kampaň“ Českého rozhlasu, kterou srovnává s tou, již vedli pro podporu očkování jak Adam Vojtěch, tak Vlastimil Válek. Český rozhlas se podle jeho slov snaží o změnu narativu, teď, když lidi pozapomněli. Horší než Forum24, pohoršil se právník.

Co to zkoušejí na ČRo? Lidé zapomněli, Čtvrtníček nezabral, teď toto? Ondřej Dostál varuje
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Ondřej Dostál

Článek představuje případ paní Zdeňky z Litoměřic, která se údajně stala obětí dezinformací na sociálních sítích. Paní Zdeňka reportérům z Radiožurnálu popsala svůj příběh, který začal roku 2019, kdy začala být vystavována stále častějším dezinformacím na Facebooku. Tyto dezinformace se týkaly převážně pandemie koronaviru a očkování proti nemoci.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29725 lidí
Dezinformace byly prezentovány jako oficiální články napsané lékaři, jejich přesvědčivost spočívala podle Zdeňky i v tom, že se zdálo, že chtějí lidem pomáhat a chránit je před nebezpečím. Dezinformacím paní Zdeňka propadla nejvíce poté, co si do přátel na Facebooku přidala Lubomíra Volného. „Jak chodil s lízátky a říkal, že máme jít do obchodu, sundat si roušku a jako důvod uvést, že něco jíme. Takovéhle nesmysly. Tak jsem mamince sundávala roušku, já ji také nenosila. Protože Volný řekl, tak jsme to poslouchali,“ vyprávěla.

Matka Zdeňky nakonec onemocněla covidem a na následky onemocnění zemřela. „Pár dní před smrtí seděla a nemohla se hýbat. Celý život to uslyším, říkala: Měli jsme se nechat očkovat,“ vzpomínala dcera zemřelé. „Už nemám radost ze života, poznamenalo mě to takovým způsobem, že si to do konce života ponesu výčitky za to, že mám na rukou krev svých rodičů, protože jsem jim to zakázala,“ litovala.

Článek od iROZHLASU končí poznámkou paní Zdeňky o „sviních, co v lidech umějí vyvolat strach, a tak uděláte to, co chtějí“.

Na tento článek reagoval na Twitteru právník Ondřej Dostál. Český rozhlas podle něj pomocí tohoto článku rozjíždí „brutální kampaň“ a srovnává ji s tou, kterou pro motivaci lidí k očkování vedl bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nebo nynější ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ke tweetu připojil pro srovnání fotografii z Ministerstva zdravotnictví České republiky, na níž je v nemocnici odhalena část těla zemřelého pacienta v nemocnici s nápisem „uvěřil dezinformacím“, a vyzval lidi, ať zkusí najít rozdíly vzhledem k tomu, že obě kampaně podle něj nesou „stejné chyby a stejné známky“.

„ČRo startuje brutální kampaň ‚Tečka‘. Nezabrala nechutnost Adama Vojtěcha s intimními fotkami zemřelých, nezabral Čtvrtníček od Vlastimila Válka. Teď to zkouší iROZHLAS. Stejné chyby, stejné známky. Zaplaťte rozhlasový poplatek a hledejte rozdíly,“ vybídl Dostál.

Článek iROZHLASU je podle právníka pokusem o obrácení narativu toho, co se během covidu doopravdy dělo, a snahou o navrácení lidí do politické diskuse, kteří se svým působením již dávno znevěrohodnili. „Vypadá to, jako kdyby chtěli zpětně, když už lidi pozapomněli, ‚obrátit narativ‘. A zrecyklovat do politického procesu progresivní zavírače, kterým dávají v ČRo stále prostor, až se totálně znevěrohodněli,“ popsal situaci Dostál.

Dostál zpochybnil i věrohodnost celého příběhu paní Zdeňky z Litoměřic. Poukazuje také na to, že ojedinělý případ nemůže vyvrátit statistické informace o omezených účincích očkování proti covidu. Článek zprostředkovaný Českým rozhlasem je podle něj horší než server Forum24 už jen proto, že rozhlasové poplatky jsou ze zákona povinné a musí je platit každý. „Zoufale špatná práce. Jeden příběh (a bůhví, jestli není smyšlený či nepřesný ohledně příčiny smrti) má demonstrovat, že statistické informace o omezených účincích C19 vakcín a odpor proti povinnosti očkování měly být ‚dezinformace‘? Horší než Forum24, protože si to povinně platíme,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: luk

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

8:50 70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

Platit někomu minimální mzdu 367 Kč za hodinu? To se drobným podnikatelům nechce. Ani v jinak bohaté…