Co uděláte pro živnostníky? ptal se čtenář PL ministryně financí. Zavedli jsme EET, odvětila

14.12.2018 10:42

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se pustila do odpovědí, ve kterých odpovídala na dotazy čtenářů Parlamentních listů. Týkaly se především nedávného schválení, že vláda bude smět využívat peníze z takzvaného Fondu privatizace ve státním rozpočtu. A to bez určení konkrétního účelu. „Myslel jsem, že jste lepší ekonomka,“ pustil se do ministryně jeden ze čtenářů. Dostalo se i na platy politiků a živnostníků. Nebo na to, jak moc ministryně věří Babišovi v kauze jeho syna.

Co uděláte pro živnostníky? ptal se čtenář PL ministryně financí. Zavedli jsme EET, odvětila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

„Nejdříve ve zprávách tohoto týdne zjistím, že je rozpočet ve schodku více než dvacet miliard. Den na to, že chcete zrušit Fond privatizace a peníze převést do rozpočtu. To vše, když se ekonomice daří tak jako nikdy. To neumíte vládnout hospodárně a uváženě?“ přistál Schillerové na profil dotaz dožadující se zároveň vysvětlení, na co tedy konkrétně peníze, které převede do rozpočtu, budou použity. „Myslel jsem, že jste lepší ekonomka,“ poznamenal ještě značně rozčarovaný čtenář.

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí

A jak je již zvykem Schillerové, pustila se do obsáhlého vysvětlování. Předeslala, že ekonomika skutečně zažívá dobré časy a státní dluh je nízký a stabilizovaný. „Co se týče státního rozpočtu, stále počítáme s tím, že na konci bude výsledek výrazně lepší než plánovaný deficit,“ dodala s tím, že rozpočtový schodek na konci listopadu není skutečně nic dramatického, jelikož listopad je každoročně „slabším“ měsícem a více se investuje.

Co se týká novely zákona o zrušení Fondu národního majetku, privatizační účty prý rozhodně neruší. Jde prý o to, že v předchozích letech se zhruba deset miliard korun převádělo z privatizačních účtů do státního rozpočtu ke krytí schodku tzv. důchodového účtu.

„To ale letos nejde, protože důchodový účet je poprvé po deseti letech v přebytku. Tím pádem vzniká riziko, že peníze na privatizačních účtech nebude možné využít na žádný účel, který zákon umožňuje, a budou zde ležet ladem,“ vysvětlovala Schillerová s tím, že by ležely ladem i přesto, že ve stejné chvíli si stát bude muset na finančních trzích půjčovat od investorů a platit jim úroky.

Právě kvůli této absurdní situaci to prý řeší jednoduchou a logickou novelou, která usnadní převádění peněz z jedné státní kapsy do druhé, tedy z privatizačních účtů do státního rozpočtu. „A pokud by na privatizačních účtech nebyl dostatek prostředků na privatizační závazky, peníze na ekologické závazky státu se zase naopak převedou ze státního rozpočtu,“ poznamenala ministryně.

Díky této novele podle Schillerové bude hospodaření s veřejnými financemi transparentnější a hlavně pod kontrolou Parlamentu. Poukázala například na to, že rozhodování o využití dividend ČEZu už nebude záležet na libovůli vlády a ministra financí, ale bude se o něm standardně jednat už při přípravě státního rozpočtu.

Nechyběl ani dotaz týkající se premiéra Andreje Babiše. „Zatím vše, co se vašeho předsedy týkalo, mu vždy uvnitř strany lehce prošlo. Jak vnímáte aktuální kauzu, v které figurují i Babišovy nemocné děti?“ zněl dotaz čtenáře, kterému se jako otci příčí, že do toho Babiš zatáhl děti a teď ze sebe a z nich dělá chudinky. „Zajímá mě čistě váš pohled. A pak. Okamura už přišel s návrhem, že by ve vládě SPD nahradila ČSSD. Chápete tuto logiku?“ otázal se.

Schillerová jej následně ujistila, že jí k celé věci dal premiér vysvětlení, které ji prý uspokojilo a dává jí smysl. „Naopak tendenční reportáž o synovi pana premiéra je ukázkou toho, jak se dá pod falešnou záminkou investigativní novinářské práce bezprecedentně zneužít nemocný člověk v eticky sporné dokumentární detektivce,“ napsala.

Dalšího čtenáře zajímaly platy politiků a zvýšení životního minima. „Proč by nemohly být navázány na komerční sektor, jak navrhují Piráti, nikoliv na státní? Teď se také řeší zvýšení životního minima. Vy jste proti a je pravda, že se ekonomice teď daří a nabídka práce převyšuje poptávku. Není to tedy nyní namístě?“ zněl dotaz.

Schillerová připomněla, že jsou rozhodně proti tomu, aby politikům rostly platy rychleji než zbytku země. Proto stejně jako Piráti podporuji vládní návrh, kterým se růst platů politiků omezí. Nyní budou o návrhu ještě rozhodovat senátoři. A ministryně doufá, že i oni vezmou rozum do hrsti a dají mu zelenou.

Zvyšovat životní a existenční minimum, od kterého se odvíjí výše dávek státní sociální podpory, nemá podle ministryně za současných ekonomických podmínek smysl. „Mnoho lidí by to pak mohlo odradit od hledání zaměstnání, protože by pro ně bylo výhodnější zůstat doma a pobírat sociální dávky než přijmout hůře placenou práci,“ je přesvědčena Schillerová, podle které by to také zatížilo státní rozpočet.

A co vláda udělala pro živnostníky? Zajímal se další tazatel, který si všímá jen toho, že jim vláda neustále zvyšuje povinné odvody na sociálním a zdravotním pojištění. „Kdy uděláte něco pro to, aby byla u nás daň z práce nižší?“ dodal.

Na Ministerstvu financí dlouhodobě pracujeme na narovnání podnikatelského prostředí,“ reagovala Schillerová a zmínila, zavedení kontrolního hlášení a spuštění EET. „Právě tato opatření pomáhají zajistit férové podmínky pro podnikání a připravila o nepřijatelnou konkurenční výhodu ty, kteří se vyhýbají řádnému placení daní,“ uvedla.

Poukázala také na to, že v minulém volebním období také navrátili slevy na manželku a na děti pro OSVČ. Současně s tím také připomněla, že výrazně zvedli slevu na děti, kterou si mohou uplatnit všechny fyzické osoby, pokud splní podmínku dostatečně vysokých ročních příjmů. Nyní pracují na výrazném zjednodušování a elektronizaci daňového systému, abychom snížili náklady spojené s administrativou.

A pokud jde o daňové zatížení práce, zmínila, že jako vláda se zavázali, že zruší superhrubou mzdu. Dosud se prý vlády tvářily, že tady je 15% sazba daně z příjmů, ta se ale kvůli superhrubé mzdě počítá z nafouknutého základu. „V reálu je však hrubá mzda zaměstnanců zdaněna sazbou 20,1 %. My superhrubou mzdu odstraníme a samotnou daň snížíme na 19 %,“ dodala.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…