Co vám Prima teprve přehraje: Putin s režisérem Stonem probral nové informace o Sýrii

20.06.2017 10:31

Vladimir Putin vysvětlil známému americkému režisérovi Oliveru Stoneovi, z jakého důvodu se ruská armáda angažuje v Sýrii. Rusko o další Libyii či Irák rozhodně nestojí.

Co vám Prima teprve přehraje: Putin s režisérem Stonem probral nové informace o Sýrii
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

V únoru loňského roku pohovořil americký režisér Oliver Stone v rámci práce na svém dokumentu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na téma působení ruské armády na území Sýrie. 

 

„My jsme pečlivě sledovali, co se dělo v některých zemích v regionu Blízkého východu, zejména v Iráku a Libyi. V těchto dvou zemích došlo vinou násilného svržení vlád k naprosté katastrofě. Vedení těchto zemí bylo nejen svrženo, ale i fyzicky zlikvidováno. My rozhodně nestojíme o to, aby k tomu samému došlo i v Sýrii,“ tvrdí Putin. 

 

„Pokud by v Sýrii došlo k tomu, k čemu došlo například v Libyi, přivedlo by to jen k posílení pozic teroristických organizací v této oblasti. Přitom mají tyto skupiny v Sýrii dostatečně silnou pozici již nyní, jelikož mají pod kontrolou oblasti s velikými zásobami ropy,“ vysvětluje ruský lídr. 

 

„Navíc mají nemalé zisky z prodeje muzejních a kulturních artefaktů a do toho jim přitékají peníze ze zahraničí od různých sponzorů. Toto vše jim jen přidává na moci. My rozhodně nedopustíme, aby posilovali své pozice i nadále. Tito lidé mají v úmyslu vytvořit chalífát od jižní Evropy až po Střední Asii,“ tvrdí Putin. 

 

„Na území Sýrie navíc dnes bojují tisíce lidí z Ruska a bývalých sovětských republik. Tito lidé se mohou vrátit zpět do našich měst. Tomu my chceme rozhodně zabránit. Všechny ty okolnosti nás přivedly k názoru, že se v Sýrii musíme angažovat.“

 

„Neděláme si přitom žádné iluze o dnešním politickém vedení Sýrie, které udělalo zejména v oblasti utváření vztahů s ostatními skupinami v zemi velké množství chyb. Prezident Sýrie si je tohoto problému také vědom a je ochoten vést jednání s členy opozičních skupin. Je ochoten pracovat na vytváření nové ústavy,“ pokračuje Putin. 

 

„My na území Sýrie operujeme na základě žádosti syrské vlády, což znamená, že jsou naše akce naprosto v souladu s mezinárodním právem. Jediný další legální způsob vojensky se angažovat v Sýrii je na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. My si ovšem plně uvědomujeme nebezpečí, které představuje mezinárodní terorismus, a jsme proto ochotni spolupracovat i s těmi zeměmi, které působí na území Sýrie v rozporu s mezinárodním právem,“ vysvětluje ruský prezident. 

 

V řadách Islámského státu je podle ruského prezidenta okolo 80 000 teroristů, z nichž 30 000 tvoří žoldnéři ze zahraničí z 80 zemí světa, včetně Ruska. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…