Cokoliv USA řeknou, je lež. Bašár Asad obsáhle a naštvaně promluvil

22.09.2016 17:53

Reportér nezávislé tiskové agentury Associated Press navštívil syrského prezidenta Bašára Asada přímo v jeho paláci v centru Damašku. Mluvili spolu o současné situaci v zemi i o mnoha obviněních, která v průběhu války padla na Asadovu hlavu. Ten však míní, že jsou to jen lži Západu.

Cokoliv USA řeknou, je lež. Bašár Asad obsáhle a naštvaně promluvil
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Asad z většiny zlého, co se v Sýrii v současnosti děje, viní USA. Ty totiž podle něj, spolu se Saúdskou Arábií a Tureckem, podporují teroristické skupiny, které odmítají přistoupit na podmínky dočasného příměří. „První pokus se uskutečnil v únoru a nefungovalo to. Myslím si, že kvůli Spojeným státům, a věřím, že USA to s ukončením násilností v Sýrii nemyslí vážně,“ řekl prezident.

Spojenectví mezi Ruskem a USA by podle něj možné bylo, ale USA k němu ze strategických důvodů nechtějí přistoupit. „Pokud by zaútočily na Frontu an-Nusrá nebo ISIS, tak by přišly o velmi důležitý trumf v syrské válce. Takže si nemyslím, že by Spojené státy byly připraveny spojit se s Ruskem v boji proti terorismu,“ dodal.

Nedávný útok Spojených států na jednotky syrské armády nebyl žádný omyl, protože šlo o déle než hodinu trvající nálety. Ihned po náletu zaútočily na pozice Syřanů jednotky ISIS. USA tedy lžou, když říkají, že šlo o omyl. Stejně jako v případě jejich obvinění z útoku na konvoj s humanitární pomocí.

Asad argumentoval, že když takových konvojů jezdí desítky, proč by na ně měli útočit. A výpověď jakéhokoliv údajného svědka takové události či amerického představitele nemá vůbec žádnou váhu. „Cokoliv, co řeknou, jsou to jen lži, bubliny, řekněme, bez skutečného základu,“ odsoudil prezident obvinění USA z toho, že buď Rusové, či Syřané zničili konvoj Rudého půlměsíce, obdoby Červeného kříže. Dokonce i OSN podpořila syrskou verzi události, že konvoj nezničil žádný nálet.

Následně Asad odsoudil humanitární organizaci Bílé přilby, která je častým svědkem zvěrstev, jež se režim údajně dopouští. „Takoví svědci se objeví vždy, když je třeba obvinit syrskou armádu či Rusy, ale když teroristé spáchají zločin, masakr, cokoliv, nejsou žádní svědci a o Bílých přilbách taky neslyšíte. To je náhoda,“ poznamenal prezident a zdůraznil, že jeho vláda nemá nejmenší zájem na páchání zvěrstev, útoky na nemocnice, bránění humanitární pomoci a dalším nepravostem, z nichž ji Západ viní. Jeho jediným zájmem je sloužit lidu a pomoci mu, jak je to jen možné.

Došlo i na několik let staré chemické útoky v Aleppu. Asad stále trvá na tom, aby do země přijela vyšetřovací komise OSN, protože věří, že by ho ze všech obvinění očistila. Dodal také, že jsou to hlavně USA, kdo stále brání OSN vyslat do země vyšetřovatele.

Celý text zde.

Reportér se Asada ptal i na nechvalně proslulé barelové bomby a obvinění z porušování lidských práv. „Podívejte, pokud se chcete bavit o chybách, každá země má své, každá vláda má své, každý člověk má své. Když jste ve válce, máte těch chyb víc. Je to přirozená věc. Ale taková obvinění nemají v Sýrii reálné základy. Když mluví o barelových bombách, co jsou to barelové bomby? Je to jen termín, který používají, aby ukázali na něco strašně zlého, co může náhodně zabíjet lidi,“ řekl Asad s tím, že bomba je jako bomba, jedno jaká, výsledek je stejný. Jeho vláda ale nezabíjí civilisty, protože je to právě syrský lid, který jako jediný drží ještě celou zemi jednotnou v boji proti teroristům, válce, Západu, propagandě a všem ostatním.

Ze Sýrie v posledních letech uteklo obrovské množství lidí a Asad to považuje za zcela pochopitelné. Neutíkají však jen před vládou samotnou, ale hlavně před válkou a jejími následky, chudobou, chtějí mít šanci na normální život. Asad věří, že až válka jednou skončí, Syřané se vrátí a budou moci svou zemi znovu vybudovat.

Bavili se také o obléhání Aleppa, které je mnohdy vyobrazováno jako humanitární katastrofa. Asad situaci zpochybnil a zmínil, že město je v centru bojů dlouhodobě a že pokud by do něj skutečně nebyl přístup a bylo odříznuté veškeré zásobování, už by by ho vládní jednotky dávno dobyly zpět. Tudíž nelze říct, že by lidé v Aleppu neměli co jíst. Navíc těch, kteří ve městě zůstali, je naprosté minimum.

Asad nevěří, že by mohlo v dohledné době dojít ke konci války v Sýrii. Technicky by všechno mohlo být vyřešeno v několika následujících měsících, ve skutečnosti je však nejprve nutné odříznout podporu všem rebelujícím a teroristickým skupinám.

Na závěr už jen okomentoval prezidentské volby v USA. „Problém s každým americkým kandidátem na prezidenta, nemluvím jen o jejich kampaních či o volbách obecně, ale celkově, je, že říkají něco během kampaně a potom udělají přesný opak,“ řekl Asad. „Abych byl upřímný, nelze je brát vážně. Neposloucháme jejich prohlášení, nezajímají nás, nevěříme jim. Musíme počkat, až se stanou prezidenty, sledovat jejich politiku, jejich činy a chování. Nemáme velká očekávání, nikdy jsme neměli,“ vysvětlil a dodal, že zřejmě marně doufá, že americký prezident bude racionální člověk jednající v souladu s mezinárodními zákony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…