Cos to plácal? To jsem ti to nandal, co! Mocný muž o Mirku Topolánkovi a i dávném podrazu na Miloše Zemana

24.04.2017 9:54

Pro některé členy vedení ČSSD byl právník Miroslav Jansta persona non grata. „Nejsem konformní člověk, kdežto v dnešní politice to pro někoho je zásadní vlastnost pro přežití na výsluní,“ konstatoval v rozhovoru pro časopis Týden, kde se mimo jiné zmínil i o prezidentu Miloši Zemanovi.

Cos to plácal? To jsem ti to nandal, co! Mocný muž o Mirku Topolánkovi a i dávném podrazu na Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Jansta

Jansta sám o sobě říká, že vždy si trval na svém a má své názory. Nikdy se je ani nebál říct. A i když prý byl v letech 1996 až 2011 s prezidentem Milošem Zemanem ve sporu, v roce 2013 mu přišel jako nejlepší kandidát na hlavu státu. „K Sobotkovi nechovám nic negativního. Jako předseda České unie sportu na něho nedám dopustit, protože co slíbil směrem ke sportu, to plní. Jako členovi ČSSD je mi líto, že neumí výrazněji, jasněji a srozumitelněji formulovat své názory tak, aby jim rozuměli voliči ČSSD, zkrátka nemá víc vlastností, které by stranu mohly vést dál s větší dynamičností,“ podotkl Jansta, jenž je ve straně od roku 1993. 

Jansta se mimo jiné vyjádřil také ke kauze exhejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly, jenž skončil po kauze kolem výstavby rekreačního domu na Lipně a odměnách vedení Jihočeských nemocnic. „Ty odměny byly zřejmě vyšší, než měly být. Na druhé straně, když nemocnice fungují dobře a jsou v zisku, proč by ten člověk neměl být za konkrétní práci velmi dobře odměněn? Navíc je úplně jasné, že ta kauza nebyla jen věcí opozice, těžili z ní nakonec všichni kromě ANO, které ji jakoby vyvolalo,“ dodal s tím, že ANO sehrálo komickou úlohu užitečného idiota, kdy odvedlo nepříjemnou práci za ty ve vedení ČSSD, kteří nenáviděli úspěšného hejtmana. 

Své pak Jansta řekl i ke kauze korunových dluhopisů. „Je to výborná příležitost pro skvělý byznys, který podnikatelům nabídli politici. Tak tuto možnost pro své podnikání využili. Jestli je to v souladu se zákonem, což je, tak co je za problém? Na základě čeho jiného než zákona chtějí politici podnikání usměrňovat? Podnikatelé na rozdíl od nich vytvářejí hodnotu. Pokud se teď korunové dluhopisy zdaní, budou se podle toho podnikatelé chovat. Stávající politici by měli kritizovat ty politiky, kteří to umožnili. Ale ne občany-podnikatele,“ podotkl k této kauze Jansta. 

Anketa

Kdo vyhraje 2. kolo prezidentských voleb ve Francii? (ptáme se na váš odhad, ne preferenci)

hlasovalo: 5262 lidí

A hovořilo se i o puči v sociální demokracii, nikoliv o tom lánském, ale o tom, který podle Jansty udělal Vladimír Špidla proti Miloši Zemanovi. „Špidla v roce 2002 nechtěl podpořit Zemana, který ho udělal předsedou strany, na prezidenta této země. Takže nechal zorganizovat jeho nezvolení, i když byl tehdy Zeman legálním kandidátem ČSSD vybraným ve stranickém referendu. To byl puč!“ řekl Jansta s tím, že dosud je v sociální demokracii výrazný duch špidlismu.

Ten byl dokonce v minulosti označen tehdejším šéfem ODS Mirkem Topolánkem za muže, jenž stojí za projektem Opencard, píše Týden. Topolánek jej podle magazínu označil společně s lobbistou Romanem Janouškem za dvojici Double Jan. „Ptal jsem se ho tehdy, co to plácal, a on se smál a říkal: ‚To jsem ti to dal, co?‘ Já mám Mirka Topolánka rád. Udělal mi to, protože byl na mě kvůli něčemu naštvaný. Dobře věděl, že jsem se v tom nijak neangažoval,“ zkonstatoval Jansta.

Závěrem pak Jansta dementoval zprávy, že by byl poradcem prezidenta Miloše Zemana či možným členem volebního týmu. „My jsme se s lidmi kolem Zemana bavili o tom, jestli bych nedohlédl na financování prezidentské kampaně. Já jsem řekl, že to zvážím, ale tím to skončilo. Nic takového nemám v plánu,“ vysvětlil Jansta. Jako zbytečný alibismus pak vnímá chování ČSSD, která uvedla, že se o tom, koho podpoří na funkci hlavy státu, rozhodne až po sněmovních volbách. 

„Čeká se, jak to všechno dopadne, a pak se přidáme k mainstreamu. Vlastního kandidáta strana nemá a jediného skutečného sociálního demokrata duší i tělem a s čitelnou politickou historií otevřeně podpořit nechtějí, ledaže by po volbách nebylo vyhnutí a nedohodli se mocensky s nějakým jiným kandidátem mimo sociální demokracii. Je to zase zbytečné politické lavírování, takové to ‚co kdyby‘,“ zkritizoval Jansta. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…