Covid-19 v Česku: Kompletní přehled nově zaváděných opatření

24.07.2020 21:50

V Praze bude od pondělí platit povinnost nosit roušku i v nepobytových zdravotnických zařízeních, například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. V Libereckém a Ústeckém kraji platí povinné nošení roušek při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren již od pátku. V Moravskoslezském kraji se naproti tomu dnes opatření rozvolňují. Od dnešní půlnoci pak končí zbylá mimořádná opatření na Kutnohorsku, odvolán byl např. zákaz návštěv v nemocnicích a v domovech pro seniory. V celém Česku ode dneška, tj. od soboty, jsou roušky povinné na vnitřních hromadných akcích s počtem nad 100 účastníků.

Covid-19 v Česku: Kompletní přehled nově zaváděných opatření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Od úterý je pro cestující v pražské mhd rouška zakrývající ústa a nos povinná. Ovšem i venku ji většina obyvatel nosit začala

V Praze budou od pondělí povinné roušky i v lékárnách a u lékaře 

V hlavním městě bude od pondělí platit povinnost zakrytí úst a nosu v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích. Novinářům to řekli zástupci vedení magistrátu a krajské hygienické stanice. Kromě toho město zřídí odběrové místo v centru a nabídne bydlení lidem, kterým bude nařízena karanténa a kteří ji z objektivních důvodů nebudou moci strávit doma. Na podzim by mohla být také obnovena povinnost nosit roušky v celé MHD.

„Situace v Praze není úplně růžová, ale není žádný důvod k tomu, abychom podlehli nějakým stresům,“ řekla šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová. „Na plicní ventilaci je jeden pacient, většina pacientů je bez příznaků nebo s lehkými příznaky a většinou jsou nemocní mladí lidé. U asi 40 procent nakažených nicméně není možné dohledat původ nákazy. Právě to je důvod k rozšíření povinnosti nosit roušky na všechna zdravotnická zařízení. Má to také napomoci k tomu, aby se lidé nebáli chodit k lékaři například na preventivní prohlídky,“ řekla.

Podle údajů hygieniků ve čtvrtek za 24 hodin přibylo 52 nových případů koronaviru, což byl největší přírůstek v metropoli od první půlky dubna. Za nárůstem je mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. Od začátku epidemie se, podle hygieniků, v metropoli prokazatelně nakazilo 2743 lidí.

Jágrová dodala, že další opatření pravděpodobně přijdou na řadu na podzim, kdy se epidemiologové obávají druhé vlny epidemie. Ve druhé polovině září by tak mohla začít znovu platit povinnost nosit roušky i v povrchové MHD, nejenom v metru, nebo pro obyvatele domovů důchodců a dalších sociálních zařízení.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) k tomu doplnil, že i když nyní z důvodu vyšších teplot v tramvajích a autobusech lidé roušky nosit nemusí, měli by tak činit ve všech případech, kdy je to možné. Dodal, že opět začíná váznout komunikace s Ministerstvem zdravotnictví, k čemuž se v pondělí sejdou hejtmani.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22632 lidí
Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) řekl, že odběrová místa pro testování na covid-19 jsou nyní zejména na okrajích města, což může být problém pro turisty. „Máme v plánu zřídit přímo v centru města odběrové místo, kam by turisté mohli přijít a nechat se otestovat,“ řekl. Mělo by podle něj být v provozu od příštího týdne. Dodal, že po otestování by testovaný měl znát výsledek do 12 hodin. V případě dražší varianty je podle něj možné vzorek vyhodnotit i do jedné hodiny.

Náměstek primátora dále řekl, že město zajistí ubytování pro cizince nebo i pro Pražany, kterým bude nařízena karanténa, ale nebudou ji moci z objektivních důvodů strávit doma. „Bude to buď zdarma, nebo za mírný poplatek,“ řekl. Kapacita by měla být asi 40 osob. Zaměstnavatelé by se podle něj měli zamyslet, jak na přítomnost covidu-19 reagovat, ale město pro ně zatím plošná opatření zavádět nebude. Radní Milena Johnová (Praha Sobě) uvedla, že magistrát je v případě potřeby připraven znovu aktivovat linku určenou pro seniory a zapojit tisíce dobrovolníků. Dodala, že ochranných pomůcek a dezinfekce je dostatečná zásoba.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek v reakci na stále rostoucí počet nakažených sdělil, že od půlnoci z pátku na sobotu bude povinné nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 osob, a od pondělí bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, zatímco nyní činí 1000 lidí. I ministr řekl, že zatím není ohrožena riziková skupina lidí nad 65 let, ale řada menších ohnisek nákazy může vést ke komunitnímu šíření.

Na Kutnohorsku končí mimořádná opatření kvůli koronaviru

Na Kutnohorsku od půlnoci na sobotu končí zbylá mimořádná opatření kvůli zvýšenému výskytu případů nákazy koronavirem. Odvolán je například zákaz návštěv v nemocnicích a v domovech pro seniory. Důvodem je zlepšující se situace, řekl ČTK starosta Josef Viktora (ANO) po pátečním jednání krizového štábu města.

Poukázal na to, že další nakažení nepřibývají. „Jsme už několik dní na nule. Naopak se lidé uzdravují,“ uvedl starosta. Pokud jde o režim v nemocnicích, záleží podle Viktory na zařízeních, jak si ho nastaví.

Mimořádná opatření na Kutnohorsku byla zavedena před dvěma týdny kvůli ohnisku v Církvici, před týdnem ale byla zmírněna. Lidé už od minulého pátku nemusejí například nosit roušku do vnitřních veřejných prostor.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí
Koronavirus se objevil počátkem měsíce v církvické pobočce firmy HR Partner CZE, její provoz byl uzavřen. Původně bylo nakažených 13, pak začali přibývat další. Onemocněli také tři lidé na kutnohorském pracovišti firmy Foxconn.

Viktora ale upozornil, že na Kutnohorsku začnou od soboty podobně jako v jiných okresech platit nová celoplošná opatření. Povinné bude nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s více než 100 účastníků, včetně nočních klubů. Od pondělí bude kapacita těchto akcí omezena ze současných 1000 lidí na 500 účastníků.

V Ústí n. L. lidé začali nosit roušky do ambulancí a do dalších míst

Ještě před páteční sedmou hodinou ráno vstupovali pacienti do ústecké polikliniky bez nasazených roušek či jiného zakrytí úst a nosu, od 7:00 měli ochranné prostředky všichni lidé i zákazníci lékárny. Na místě to zjistila ČTK. Nyní jsou totiž v Ústeckém kraji opět povinné roušky v ambulancích například praktických lékařů, v sociálních zařízeních a v lékárnách. O zavedení ústenek rozhodla krajská hygiena kvůli většímu nárůstu nakažených covidem-19 v posledních dnech.

Ve zdravotním středisku v ústecké čtvrti Krásné Březno lidé roušky většinou neměli. Podle zjištění ČTK se před možnou nákazou chránili hlavně starší lidé, někteří měli kromě roušek nasazené také ochranné rukavice.

Podle Michala Z. by se mělo nošení roušek zavést i v městské hromadné dopravě či v obchodech. „Je to prostě nutné kvůli starým lidem, a mě osobně to nijak neobtěžuje,“ řekl ČTK. Naopak Klára B. se domnívá, že v létě jsou roušky na obtíž. „Byla jsem v nemocnici půl hodiny, stačilo mi to,“ řekla ČTK pacientka.

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí
V centru krajského města i v prostředcích MHD přibývají jednotlivci, kteří si chrání ústa i nos. V obchodech začínají lidé opět nosit jednorázové rukavice.

Koronavirus se objevil také u jednoho z hráčů hokejového klubu. „Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje dnes (pátek) nařídila karanténu celému A-týmu HC Verva Litvínov a části zaměstnanců klubu, kteří byli v kontaktu s A-týmem. Všechny nyní čeká testování na přítomnost covid-19," uvedli ve čtvrtek zástupci klubu na facebookových stránkách.

V Ústeckém kraji je podle aktuálních informací Ministerstva zdravotnictví 624 potvrzených případů nákazy koronavirem, to je o sedm více než ve čtvrtek.

V Libereckém kraji jsou povinné roušky u lékaře i v lékárnách 

V Libereckém kraji jsou od rána znovu povinné roušky nejen v nemocnicích, ale ve všech zdravotnických zařízeních včetně čekáren a ordinací. Potřebují je také lidé při nákupu v lékárnách i při návštěvě vybraných sociálních zařízení. Nařízením reagovali hygienici na růst počtu nových případů nákazy koronavirem zejména na Jablonecku a v Jablonci nad Nisou. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví přibylo v kraji od minulého pátku 33 nových případů.

V celém Česku bude navíc od soboty povinné mít roušku na vnitřních hromadných akcích s více než stovkou účastníků, včetně nočních klubů. Na to už se připravuje i největší taneční klub v Liberci, který nedávno otevřeli v někdejším kině Lípa v centru města. „Kapacita našeho klubu je více než sto návštěvníků, pro naše hosty budeme mít u vchodu přichystané jednorázové ústenky, ve kterých se určitě budou bavit lépe než v bavlněných,“ uvedl Klub Lípa na sociálních sítích.

Zatímco v červnu výrazně přibylo nakažených v krajském městě v souvislosti se zahraničními pracovníky v průmyslových podnicích a na ubytovnách, v červenci přibývá případů hlavně na Jablonecku. Podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové se tam nákaza šíří hlavně mezi českým obyvatelstvem. Za posledních sedm dnů připadá na Jablonecku méně než 19 případů onemocnění na 100.000 obyvatel, horší je v Česku situace na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, na Vysočině, ale také v Praze.

S šířením nákazy na Jablonecku přibyla hygienikům práce při trasování kontaktů nemocných. „Kontaktů, které jsou vysledovány, a které pak musí na vyšetření, jsou desítky. Jedna pozitivní osoba má třeba 80 kontaktů, a nejsou to jen kontakty pracovní, ale jsou to i kontakty z volného času,“ řekla Prattingerová. I proto výrazně narostl počet testovaných. Od minulého pátku nařídili hygienici a praktičtí lékaři v kraji testování více než 1300 lidí, jen za čtvrtek jich bylo přes 350. I proto otevřeli dnes v kraji druhé odběrové místo pro indikované případy v jablonecké nemocnici.

První případ onemocnění covid-19 potvrdily testy v Libereckém kraji 10. března. Hygienici nechali od začátku pandemie v kraji otestovat 13.548 lidí. Testy zatím prokázaly onemocnění u 366 lidí, většina se ale uzdravila. Nemocných je aktuálně 105, průběh onemocnění je většinou lehký.

V červenci přibylo v kraji podle hygieniků 79 nových případů covidu-19, nejvíc (38) na Jablonecku, 30 potvrzených případů je na Liberecku, sedm lidí onemocnělo v červenci na Českolipsku a čtyři na Semilsku. V karanténě nařízené hygieniky nebo praktickými lékaři je v kraji aktuálně 188 lidí.

V Moravskoslezském kraji přibylo 47 lidí s koronavirem 

V Moravskoslezském kraji přibylo dle dat z chytré karantény 47 lidí s koronavirem. Přírůstek je nižší než ve čtvrtek, kdy představoval 73 nově nemocných. Celkem v regionu od počátku pandemie onemocnělo covidem-19 už 4254 lidí, ve čtvrtek jich bylo celkem 4207. Vyplývá to z grafů chytré karantény, jež zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). V pátek se v regionu uvolnila část zpřísněných protiepidemických opatření, které hygienici kvůli zhoršující se situaci zavedli před týdnem. Nejvíce změny pocítí lidé na Bruntálsku.

„Včerejší den (čtvrtek) byl ve znamení poklesu nových pozitivně testovaných. Nejsme největším podílníkem na celkových číslech v ČR. Při počtu provedených testů u nás oproti ostatním je to dobrá zpráva. Dodržujme poslední opatření, je to jediná cesta, jak to dále zlepšit,“ komentoval zveřejněné grafy Vondrák. Z grafů rovněž vyplývá, že vzrostl počet pacientů v nemocnicích, a to na 54 hospitalizovaných. Počet zemřelých se zvýšil o jednoho na 75.

Krajská hygienička Pavla Svrčinová už ve čtvrtek uvedla, že největší starosti dělá hygienikům průnik nákazy do zdravotnických a sociálních zařízení. Nemoc covid-19 se dostala například do nemocnic v Ostravě, Frýdku-Místku či Bohumíně, ale objevila se i v Domově seniorů Havířov ve střediscích Helios i Luna. K pátku jsou ve středisku Helios podle mluvčí magistrátu Michaely Adamcové potvrzeni čtyři nakažení lidé – dva klienti a dva zaměstnanci, ve středisku Luna byla zatím potvrzena nákaza u tří uživatelů a dvou zaměstnanců. Jedna klientka je hospitalizovaná. V zařízení bylo po odhalení nákazy nařízeno testování.

Platí zpřísněná protiepidemická opatření. „Je prováděna ohnisková a průběžná dezinfekce rukou, předmětů, ploch, povrchů zařízení s použitím dezinfekčních prostředků s virucidním účinkem. V tomto a příštím týdnu také probíhá na obou střediscích domova seniorů plošná prostorová dezinfekce hasičským záchranným sborem a ozónová dezinfekce,“ sdělil ředitel Domova seniorů Havířov Milan Dlábek.

Od pátečních 06:00 platí v regionu zmírněná protiepidemická opatření, rozvolnění je největší na Bruntálsku, které má minimum nakažených. Lidé tam znovu mohou chodit ve vnitřních prostorách i MHD bez roušek, nosit je musí jen do zdravotnických a sociálních zařízení. Není tam omezen provoz restaurací, koupališť a dalších sportovišť. V dalších okresech nutnost nosit roušky v budovách i dopravě zůstává v platnosti. Časově je omezen provoz restaurací a barů, které smí fungovat do půlnoci, a na umělé koupaliště nemůže více než 500 lidí najednou. Mohou se ale znovu konat venkovní akce do 1000 lidí, na kterých je podmínkou, s výjimkou Bruntálska, nošení roušky.

Na Bruntálsku ale nynější rozvolnění už od následujících dnů zpřísní nová plošná nařízení Ministerstva zdravotnictví. Zatímco dnes může na vnitřní akci zavítat ještě 1000 osob a mohou být bez roušky, od soboty, pokud počet návštěvníků překročí stovku, musí mít znovu roušky. Od pondělí se pak navíc limit sníží na 500 lidí.

Data a údaje o nemocných se z různých zdrojů liší, důvodem jsou odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava eviduje 3887 pozitivně testovaných. Hygienici data o nemocných vykazují až v okamžiku, kdy s nimi mají provedeno epidemiologické šetření. Statistika, kterou ke koronaviru zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví, v regionu k pátku udává 4266 nemocných od počátku pandemie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: pas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…