Covid: Češi vakcínu odmítají. Čím vzdělanější, tím odmítají víc

03.11.2020 14:51

Společnost European National Panels, dceřiná společnost agentur Nielsen Admosphere, NMS Market Research a STEM/MARK přinesla průzkum, který ukazuje, že se Češi. Moravané a Slezané pravděpodobně příliš nepohrnou do očkování proti nemoci covid-19, až bude vakcína k dispozici. Vakcíně podle průzkumu nevěří především lidé s vysokoškolským vzděláním.

Covid: Češi vakcínu odmítají. Čím vzdělanější, tím odmítají víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Průzkum European National Panels ukazuje, že muži jsou častěji ochotní nechat se očkovat případnou novou vakcínou proti nemoci covid-19 než ženy. Větší obavy z očkování panují na Moravě a ve větších městech.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Ochotu nechat se očkovat vyjádřilo 36 procent dotázaných, tedy něco málo přes jednu třetinu obyvatelstva. Na 19 procent lidí zatím v této otázce nemá jasno a 46 procent respondentů očkování rovnou odmítá.

Slabé místo tohoto grafu tkví v tom, že součet všech těchto skupin respondentů není 100 procent, jak by se dalo předpokládat, ale 101 procent.

Zajímavé je sledovat ochotu dát se očkovat podle dosaženého vzdělání.

U lidí s vysokoškolským vzděláním se chce nechat očkovat 26 procent dotázaných. Celých 61 procent lidí z této skupiny se nechce nechat očkovat a ostatní zatím nevědí.

U lidí s maturitou se chce nechat očkovat 33 procent lidí. Na 47 procent dotázaných se nechce nechat očkovat a 20 procent si zatím není jistých.

Ve skupině občanů se základním vzděláním a s výučním listem je očkování nakloněno 40 procent lidí, stejně velká skupina je proti a na 20 procent zatím neví.

Nedůvěra ve vakcínu

Nedůvěra ve vakcínu

Výzkum také ukazuje, že většina občanů souhlasí s restrikcemi vlády.

„Souhlas s novými vládními nařízeními, která se týkají zavření maloobchodního prodeje, služeb a omezení volného pohybu a zavedení práce z domova, vyslovily aktuálně dvě třetiny lidí. 24 % souhlasí se všemi nařízeními, 40 % potom s většinou z nich. S narůstajícím věkem se zvyšuje i míra souhlasu se všemi opatřeními, ve střední věkové skupině (25–34 let) je pak patrný nejvyšší nesouhlas se zavedením opatření,“ uvedla European National Panels.

Přes 50 procent dotázaných souhlasí i se zavedeným nočním zákazem vycházení.

Současně se ale lidé obávají tvrdé rány v podobě finanční čí ekonomické krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…