Covid: Protilátky na celý život? Imunolog Šinkora a info, které může vše změnit

14.05.2021 14:48

O délce doby přetrvávání protilátek po prodělání nemoci covid-19 se v posledních měsících vedly dlouhé debaty. Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že zvažuje prodloužení doby po prodělání covidu na půl roku. „Plán ministerstva je málo ambiciózní. Tento čas je příliš krátký,“ komentuje pro ČT24 imunolog Jiří Šinkora. Imunita by se podle jeho názoru mohla protáhnout i na několik let. Je prý třeba posilovat přirozeně imunitní systém a obranyschopnost organismu tím, že dojde o opakované infekci, čemuž výrazně brání právě nošení roušek.

Covid: Protilátky na celý život? Imunolog Šinkora a info, které může vše změnit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Imunolog Jiří Šinkora

Dosud se považuje za bezpečných 90 dní po prodělání nemoci. „Studie ukazuje, že i po půl roce protilátky a buněčná imunita člověka významně chrání, takže určitě je dobré toho využít,“ uved ministr zdravotnicví. Po stejnou dobu by zároveň nebylo možné se nechat naočkovat. Negativní výsledek PCR testu by nově měl platit až dva týdny

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Imunolog Šinkora by se přikláněl k tomu, aby se tato půlroční doba výrazně prodloužila. „Půl roku je podle mě velmi krátký čas. Máme údaje z předchozích infekcí koronavirem, například SARS. Vyšla studie, že imunita po jeho prodělání přetrvala nejméně po dobu tří let,“ uvedl.

Doba je nastavena na šest měsíců proto, že virus je tu s námi příliš krátce. „Vypadá to tak, že koronaviry jsou schopné vyvolat imunitu celoživotní. Je třeba si vytvořit imunitní paměť, tedy pokud se budeme s koronavirem setkávat opakovaně, tuto paměť významně posílíme. Tedy za dva roky se stanoví imunita třeba na 16 měsíců,“ odhaduje odborník.

Nakazit se opakovaně nemocí covid-19 v krátkém časovém úseku po jejím prodělání není podle Šinkory nic nenormálního. „ Znovu se nakazíte vždy, pokud se s virem setkáte. Že jste imunní neznamená, že se vás virus bojí. Pokud na vás infikovaný jedinec prskne nebo zakašle, tak se k vám vir dostane, ale imunitní paměť už tyto infikované buňky najde a velice rychle je zabije,“ vysvětloval Šinkora.

„Znamená to tedy, že reinfekce covidu bude už rychle eliminována a její průběh bude buďto žádný, nebo už jen velice lehký,“ doplnil odborník.

Ministerstvo by prý mohlo být v prodloužení doby výrazně odvážnější. „Podle mě je plán ministerstva málo ambiciózní. Jsem převědčen o tom, že ta imunita je delší. A samozřejmě bude hodně záviset na tom, jak často dojde u jedince k opakování infekce. Protože právě rouška k opakované infekci brání a náš imunitní systém není pak přirozeně znovu aktivován,“ uvedl.

„Ministerstvo zdravotnictví zřejmě vychází z toho, co se teď zavádí v Německu, kde vychází studie, která potvrzuje osmiměsíční imunitu,“ podotýká imunolog Šinkora.

V Česku jsou nové varianty nemoci covid-19. Na dotaz, vůči kterým z nich protilátky po prodělání nemoci, které jsou již v Česku rozšířené, nefungují, Šindelář odpověděl: „Podle všech údajů žádné z nových variant nedokážou imunitu získanou přirozeně infekcí úplně přeskočit. Můžou uniknout části protilátek, daleko hůře budou ale unikat paměti bunečné imunity.“

Změna prodloužení doby, která chrání po prodělání covidu, by se podle šéfa resortu zdravotnictví Arenbergera měla projevit nejpozději v době, kdy bude pro veřejnost dostupný evropský covid pas pro prokazování bezinfekčnosti. Pilotně se bude v ČR testovat od příštího týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…