Covid. Útrata 40 tisíc? Schůzka s Prymulou: Nová fakta

12.11.2020 10:22

Schůzka na Vyšehradě, která popravila ministra zdravotnictví Romana Prymulu, nabrala další vývoj. Server Seznam zprávy zveřejnil rozhovor s galeristou Janem Třeštíkem, který se též schůzky zúčastnil. „Moje účast měla pouze společenský charakter. Nebyl jsem přizván k projednávání pracovních agend přítomných osob a ani to nebyla moje ambice,“ poznamenal. Řešil se prý vývoj epidemie koronaviru. Premiéru Babišovi o schůzce pověděl.

Covid. Útrata 40 tisíc? Schůzka s Prymulou: Nová fakta
Foto: Hns
Popisek: Roman Prymula a Jaroslav Faltýnek, ilustrační koláž

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Tři týdny stará kauza návštěvy restaurace Rio´s na Vyšehradě, která předčasně ukončila kariéru ministra zdravotnictví Romana Prymuly, dostala nový vývoj. Seznam zprávy zveřejnily rozhovor s galeristou Janem Třeštíkem, který na oné schůzce byl. Kromě Romana Prymuly, Jaroslava Faltýnka a právě Jana Třeštíka se měl schůzky zúčastnit i šéf ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant.

Na schůzku se Třeštík měl dostavit, aby pozdravil své známé. S Romanem Prymulou i Jaroslavem Faltýnkem totiž prý udržují přátelské vztahy. „Moje účast měla pouze společenský charakter. Nebyl jsem přizván k projednávání pracovních agend přítomných osob a ani to nebyla moje ambice,“ poznamenal. Prý ho nenapadlo, že by měl porušit vládní nařízení, jelikož ke schůzce mělo dojít v uzavřeném salonku, kde se jídlo nekonzumovalo. Avšak mrzí ho, jakým dojmem ona událost působí.

Celý článek ZDE

S profesorem Prymulou se Třeštík dlouhodobě zná skrze šachy. „Základem našich diskusí byly víceméně politické a společenské otázky a také šachy. Je přirozené, máte-li ve svém okolí přátele se schopností kritického myšlení i přesných analýz, často komplexních a složitých otázek, tak se o nich radíte. Asi málokdo o mně ví, že kromě galerijní činnosti jsem vystudoval právo na Karlově univerzitě a několik semestrů politologie na FSV UK, přičemž k oběma disciplínám mám velmi blízký vztah,“ pověděl.

S předsedou poslaneckého klubu ANO se Třeštík zná již několik let. Jaroslava Faltýnka dokonce považuje za svého přítele, se kterým se sice na vedení politiky neshodne, ale propojilo je umění.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

Na schůzce se měly řešit otázky spojené s pandemií koronaviru a jejím vývojem do dalších měsíců. Dotaz redaktora, zda se nezajímal o výběr nového ředitele VZP, odmítl s tím, že o toto téma má nulový zájem.

„V kolik hodin jste restauraci opouštěl? Je pravda, že účastníci v restauraci udělali útratu přes 40 tisíc korun?“ zeptal se redaktor Jiří Pšenička. „Ze schůzky jsem odešel sám, někdy po panu Prymulovi, nepamatuji si přesně čas. Útratu jsem neplatil, ani na ni nepřispíval a nevím, jak vysoký byl účet,“ odpověděl Jan Třeštík.

Dále se v rozhovoru zmínil o tom, že se zná s premiérem Babišem, kterému o oné schůzce pověděl. Ten se však o schůzku víceméně nezajímal. Jan Třeštík doprovázel v roce 2018 premiéra Andreje Babiše a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona pražskou Národní galerií. „S panem premiérem jsme se seznámili při iniciaci projektu Centre de Georges Pompidou pro Národní galerii. V létě 2018 jsem přišel s nápadem na projekt zřízení pobočky této významné kulturní instituce v Praze, oslovil jsem s tím přímo tehdejšího ředitele galerie Jiřího Fajta a pana premiéra Babiše,“ vysvětlil, jak se k této události dostal.

Galerista Jan Třeštík se kromě provozování karlínské Hauch Gallery věnuje obchodu s uměním, výstavní činnosti a projektům, jež souvisí s uměním. Dle svých slov se věnuje v posledních dvou letech i strategickým konzultacím. Zdravotnictvím se prý nijak nezaobírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…