Covid: Ve hře jsou nová protiepidemická opatření

06.12.2021 6:30 | Zprávy

Rada vlády pro zdravotní rizika dnes projedná případná další opatření, která pomohou ještě před vánočními svátky zpomalit šíření koronaviru a tím snížit zátěž nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje například o omezení počtu návštěvníků hromadných akcí nebo o přísnějších pravidlech pro ochranu dýchacích cest ve školách.

Covid: Ve hře jsou nová protiepidemická opatření
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Zatím se roušky či respirátory nosí ve společných prostorách škol, třeba na chodbách, v šatnách či jídelnách, ale při vyučování ve třídách až na výjimky povinné nejsou. Epidemickou situaci a možné zavedení nových pravidel odpoledne posoudí i vláda v demisi.

Možné zpřísnění protiepidemických opatření ještě před Vánocemi v nedělním pořadu Partie televize CNN Prima News připustila náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Nová opatření by se podle ní měla týkat například počtu osob ve vnitřních prostorech, což by se dotklo především kulturních akcí. Ve hře je i rozšíření roušek také na výuku ve školách. S plošným lockdownem, který uzavřel život v zemi při minulých vlnách epidemie, ministerstvo nepočítá.

Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek řekl, že jeho úřad chystá protiepidemická doporučení k vánočním svátkům, neupřesnil jaká. „Diskutujeme nadcházející Vánoce a jak doporučeními občanům zabránit tomu, že dojde k masivnějšímu šíření nákazy,“ uvedl Vojtěch. Záležet bude podle něj na tom, jak si trávení svátků rodiny nastaví a zda se vyhnou větším kolektivům a setkáním s prarodiči.

V týdnu před Vánoci vláda plánuje otestování žáků a studentů škol, zatím se počítá s pondělím 20. prosince. Diskutuje se ještě o tom, jestli test nezopakovat o dva dny později, než dětem začnou prázdniny, nebo zda testovat i očkované děti a ty, které covid-19 nedávno prodělaly.

Šíření koronaviru v Česku v posledních dnech vykazuje známky zpomalování, nemocnice jsou ale dál na hraně kapacit a zůstanou zřejmě přetížené minimálně do Vánoc, i když epidemie začne brzdit. Za hlavní nástroj v boji proti covidu považují politici i odborníci očkování, a to včetně aplikace posilující dávky po ukončené vakcinaci. V druhé polovině prosince dorazí do země také vakcíny určené pro děti od pěti do 11 let.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…