Cože? Staré VIDEO Václava Klause st. obíhá internetem. Jde o listopad 89

22.03.2019 12:54

Když před lety začalo po českém internetu kolovat video, na kterém je zachycen Václav Klaus, jak v rakouské televizi ORF 12. listopadu 1989 říká, že pád Berlínské zdi byl pro Československo velkým překvapením a že si žádný Čechoslovák nepřeje rychlé politické změny, které by vedly k zavedení kapitalismu a tržního hospodářství u nás. Klaus toho tehdy řekl ještě mnohem víc. Řekl toho tolik, že senátor Přemysl Rabas neodolal a tehdejší Klausova slova připomněl.

Cože? Staré VIDEO Václava Klause st. obíhá internetem. Jde o listopad 89
Foto: repro/TV Nova
Popisek: Václav Klaus v rozhovoru pro TV Nova

Pád Berlínské zdi byl podle tehdejšího ekonoma Prognostického ústavu velkým překvapením jak pro komunistické vládce v Československu, tak pro obyčejné obyvatelstvo. „Já musím říct, že i pro intelektuály. My jsme tím rychlým vývojem poněkud ztratili naši argumentaci v Československu. Vždycky říkáme, že Československo jde tím pomalým tempem reforem. To je československá realita. Neměli bychom z toho vinit jen politiky,“ poznamenal před takřka třiceti lety pro kamery rakouské televize ORF.

Anketa

Mělo by Česko usilovat o převoz pašeračky Terezy Hlůškové z Pákistánu do vězení u nás?

hlasovalo: 9767 lidí

Tichá většina v Československu podle Klause tehdy neměla zájem na rychlejším provádění reforem. Pomalé reformy, k nimž podle Klause v 80. letech docházelo, byly to, co údajně Čechoslováci chtěli. Tak pravil pozdější největší obhájce volné ruky trhu  Václav Klaus 12. listopadu 1989. Tehdy tvrdil, že československá ekonomika je v tak velké nerovnováze, že není vhodné pouštět do ní volnou ruku trhu. Zvlášť ne, pokud nechceme projít složitou hospodářskou krizí.

„Decentralizace hospodářství nemůže zvýšit jeho výkonnost. Podle mého názoru bohužel opravdu ne,“ poznamenal Klaus svým charakteristickým stylem.

„Když Václav Havel prohlásil, že ‚Neviditelná ruka trhu páchá často velmi viditelné škody‘, tak se mohl inspirovat i u Václava Klause, který pár dní před revolucí varoval před problémy volné ruky trhu,“ poznamenal k tomu Rabas.

Jen o pár měsíců později Klaus hlásal, že musíme přejít na kapitalistický model, že musíme nechat působit volnou ruku trhu a podílel se jak na přípravě kuponové privatizace, tak na celkové transformaci hospodářství, na prodeji československých a českých podniků do rukou zahraničních vlastníků. A nakonec i na amnestii z roku 2013, kterou někteří čeští občané chápali také jako definitivní zavření dveří za některými zločiny a přešlapy privatizace.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …