Čtenář hájil "zasloužené vykopání nácků a fašounů". A toto mu ohledně odsunu odepsal ministr Herman

27.07.2017 15:57

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odpověděl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na otázku týkající se jeho vztahu k sudetským Němcům. A nebyla to jediná otázka, kterou na toto téma v uplynulém měsíci dostal.

Čtenář hájil "zasloužené vykopání nácků a fašounů". A toto mu ohledně odsunu odepsal ministr Herman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

„Vaše náklonnost k sudetským Němcům je všeobecně známá. Známým, ověřitelným a nejen vámi zamlčovaným údajem je fakt, že z dospělé populace sudetských Němců v r. 1938 bylo celých 92 % členy Henleinovy nacistické, s Hitlerem unisono řvoucí SdP. Mimo přestárlých fakticky všichni. V kontextu tohoto se tedy jednalo o ‚nespravedlivý odsun‘, anebo o zasloužené vykopání nácků a fašounů z vlasti?“ zeptal se čtenář. 

Celou otázku i s odpovědí najdete ZDE.

Herman odpověděl, že čtenář má jednostranné informace. „Mezi československými Němci byla silná podpora nacionálního socialismu, ale byla též silná a aktivní protinacistická opozice, která se formovala především v křesťanských a sociálnědemokratických kruzích. Hned po obsazení zbytku Čech a Moravy hitlerovci bylo cca dvacet tisíc sudetoněmeckých antifašistů pozatýkáno a odvlečeno do koncentračních táborů. To jsou také fakta, na která bychom neměli zapomínat,“ odpověděl Herman.

„Když vystupujete na Sudetoněmeckých dnech, žádáte Němce, aby odčinili své zločiny během 2. světové války? Vyvraždili 25 milionů lidí, z toho naprostou většinu tvořili Slované. Němci nikomu dosud neuhradili předepsané reparace a ke svým zločinům říkají: to Hitler, to nacisté. 25 milionů lidí vyvraždit jen tak, tomu musel pomáhat celý německý národ,“ zmínil další čtenář ve své otázce. 

I zde Herman uvedl, že tazatel nemá dobré informace. „V Německu bylo také mnoho lidí, kteří Hitlera a jeho politiku odmítali a aktivně proti němu bojovali. Pro německou protifašistickou opozici byl již v r. 1933 vybudován koncentrační tábor Dachau. Příslušníci německého národa byli věznění i v řadě dalších koncentráků s ostatními lidmi. Směšovat národnost a politiku není správné. A Německo se navíc po válce dokázalo se svou vlastní minulostí poctivě vyrovnat. Hluboký demokratizační proces v Německu se podařil, což je pro mě nadějí do budoucna i u nás,“ sdělil Herman.

Celou otázku i s odpovědí najdete ZDE.

„Již několikrát jsem tu otevřel otázku nevyrovnaných reparací Němců vůči Česku. Nikdy jste ale nevyjádřil Váš postoj k této otázce. Psal jste sice, že závazky se mají plnit – myšleno náš příspěvek do NATA. Ale jaký je Váš názor na vyrovnání za zvěrstva a škody, které v Československu Němci napáchali?“ zeptal se pak další čtenář.

„ČSR bylo ze strany Německa vyplaceno 230,1 mil. Kčs. Objektivní mezinárodněpolitické skutečnosti po 2. světové válce zabránily realizaci dalších plateb, mj. proto, že ČSR a SRN spolu do r. 1973 neudržovaly diplomatické styky. V průběhu 90. let se pak ČR a SRN dohodly, že křivdy spáchané v minulosti na obou stranách náleží minulosti a že nebudou zatěžovat své do budoucna orientované vztahy politickými ani právními otázkami společné minulosti. Závazky obsažené v Česko-německé deklaraci přitom obě strany od té doby důsledně dodržují,“ odvětil ministr kultury.

Celou otázku i s odpovědí najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…