Čtěte, co se vlastně stalo na kongresu ODS. I o plačtivé Němcové a zabijačce neoblíbeného Pospíšila

20.01.2014 4:44

Na kongresu ODS se víceméně potvrdilo to, o čem již dříve informovaly ParlamentníListy.cz. Již ve čtvrtek psaly, že je ve straně velká nálada, aby nebyl nikdo z minulých místopředsedů znovu zvolen do nejužšího vedení ODS. Tak se i stalo, neboť nebyli vskutku zvoleni Miroslava Němcová ani Jiří Pospíšil.

Čtěte, co se vlastně stalo na kongresu ODS. I o plačtivé Němcové a zabijačce neoblíbeného Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování na 24. kongresu ODS

„U Pospíšila zafungovaly dva faktory. Zaprvé nálada nevolit nikoho z předešlého vedení. Nikdo se nemůže tvářit, že nenesl odpovědnost za volební debakl ODS. Druhý faktor je, že delegáti to Pospíšilovi spočítali za to, jak vždy sóloval a hrál na svou vlastní popularitu. Je to Jiří Dienstbier ODS – buduje si populární image, ale často na úkor své strany,“ řekl redakci vlivný delegát kongresu.

Jako spolehlivé se ukázaly i informace ParlamentníchListů.cz ohledně místopředsedů. ParlamentníListy.cz v sobotu ještě v dlouhém předstihu před volbami informovaly, že největší šanci na zvolení mají Jan Zahradil na prvního místopředsedu, na řadové pak mluvčí ODS a starosta Líbeznice Martin Kupka, europoslanec Evžen Tošenovský a senátor Miloš Vystrčil. Ti zvoleni byli.

Pospíšil neměl podporu ani celého svého regionu. Po dlouhých peripetiích a nových nominacích byl dalším místopředsedou zvolen poslanec a olomoucký primátor Martin Novotný.

Vítězové a poražení

Za vítěze kongresu ODS lze označit Petra Fialu, Jana Zahradila, středočeskou ODS, která opět po čase prosadila svého člověka do vedení, dále pak moravské regiony a Vysočinu. Lze říci, že zde příliš nefungovaly nějaké regionální dohody a delegáti volili kandidáty opravdu spíše z hlediska obecné přijatelnosti. I když tradiční spojenectví jižní Moravy a Moravskoslezského kraje a středních Čech a Prahy (i když ta je pořád štíplá) pomohla v prvním případě Evženu Tošenovskému a Martinu Kupkovi v případě druhém.

Hlavním poraženým je Jiří Pospíšil, protože ten z neúspěšných kandidátů měl „papírově“ nejlepší pozici. U Edvarda Kožušníka a Miroslavy Němcové se nepředpokládalo, že by mohli být zvoleni, ale jejich porážkou je, jak byli poraženi a jak málo hlasů získali.

Ublíženost a uraženost

Mnoho delegátů se shodlo, že projev Němcové byl plačtivý a ublíženecký a že takovéto „odcházení“ neměla zapotřebí. "Ten její projev byl opravdu takový plačtivý a o tom, jak je nedoceněná," řekl redakci jeden delegát. Že Němcová těžce nesla počet získaných hlasů a brala ho jako nevděk, potvrdila i v rozhovoru pro Novinky.cz: „Čekala jsem, že to tak bude, vyrovnaná s tím nejsem. Myslím si, že to nebyl fér výsledek vzhledem k tomu, co jsem pro ODS v minulosti dělala.“

Podobně špatná nálada byla znát i na europoslanci Edvardu Kožušníkovi. „Eduard Kožušník viditelně nesvůj. Veškeré žádosti o rozhovor odmítá. Pro ČT se slovy, že v pondělí bude v Hyde parku,“ komentoval to redaktor ČT Filip Horký. Jiří Pospíšil svou porážku neunesl a označil ji dokonce za zabijačku. Poraženým byl i exprimátor a poslanec  Bohuslav Svoboda, který získal jenom 113 hlasů a měl jako „nová protikmotrovská tvář“ ODS velké ambice.

Ostrá „Černoška“

Pokud jde o změnu stanov, tak některým delegátům vadilo, že změna stanov nebyla před tím předjednána na místních, oblastních a regionálních úrovních. A při debatě pak vznikaly komické situace výkladů různých právních názorů, kdy moderátorce Janě Černochové chvílemi docházela trpělivost a některé delegáty párkrát ostře zpražila.

Změna stanov byla ale nakonec odhlasována. Přinesla snížení počtu členů výkonné rady tak, že každý region má jednoho zástupce, a vznikl široký republikový sněm složený z předsedů oblastních a regionálních sdružení.

Jelikož se při volbě výkonné rady většinou respektují nominace z regionů, tak do ní prošli Martin Kuba i Jiří Pospíšil.

Větší skromnost bez arogance

Obecně lze říci, že celý kongres byl o něco skromnější než v minulosti, nebyl opulentní, ale zase ne „u snědeného krámu“. V neděli bylo k obědu například knedlo, vepřo, zelo a ryba.

Pozitivní bylo, že vymizely dřívější lehce arogantní manýry, které se projevily především na předminulém kongresu, kdy novináři museli procházet bezpečnostními rámy a sundávat si i pásky (i když to bylo jednou i za Mirka Topolánka v Clarion hotelu v Praze). Pozitivní rovněž bylo, že nebyli delegáti kromě vlastního jednacího sálu odděleni od novinářů.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …