Čtěte více k volební bombě v Rakousku, kterou způsobili uprchlíci. A také je zde zpráva: Rakušané se ozbrojují střelnými zbraněmi

12.10.2015 10:32

Americký deník The New York Times se věnuje komunálním volbám v Rakousku, kde se podařilo vládnoucím socialistům uhájit radnici ve Vídni proti straně Svobodných jen s vypětím všech sil. Rakouští Svobodní získali ještě více hlasů, než se v minulosti povedlo za úspěšného šéfování již zemřelého Jörga Haidera.

Čtěte více k volební bombě v Rakousku, kterou způsobili uprchlíci. A také je zde zpráva: Rakušané se ozbrojují střelnými zbraněmi
Foto: wikipedia.com
Popisek: Rakouští Svobodní mají volební plakát, který pobouřil Maroko

Anketa

Ohrožuje Andrej Babiš českou demokracii?

44%
56%
hlasovalo: 5857 lidí

Vítězství socialistů bylo dle amerického deníku spojeno se ztrátou podpory u voličů. „Socialisté získali 39,44 %. V porovnání s minulými volbami konanými před pěti lety tak ztratili pět procent. Naproti tomu Svobodní dosáhli na 32,26 % a polepšili si o více než šest procent,“ uvádí The New York Times s tím, že do výsledků voleb se promítly obavy Vídeňanů z masové migrace. Ve výsledku se sice na radnici nic nezmění, ale Svobodní tak dosáhli v hlavním městě země historicky nejlepšího výsledku. „V koalici se socialisty nadále zůstávají Zelení, kteří mají přes 11 procent. Pohoršili si také lidovci s 8,7 %, což je o pět procent méně než ve volbách v roce 2010,“ uvádí deník.

Socialisté tak mají jistotu, že budou vídeňskou radnici ovládat i příštích pět let, a i přes pokles obliby jsou s výsledky voleb poměrně spokojeni. „Jsme i nadále přesvědčeni, že lidem prchajícím před válkou a hladomorem je nutné pomoci. Tyto zásady zastávám od začátku svého politického angažmá,“ cituje americký deník vyjádření současného starosty Vídně Michaela Häupla. Spokojenost s výsledky voleb ovšem vyjádřil také vůdce „velkého“ poraženého, tedy Svobodných. „Nikdo nemůže popřít, že naše strana zde dosáhla svého nejlepšího historického výsledku,“ zmínil Heinz-Christian Strache. Jak upozorňuje americký deník, průzkumy veřejného mínění přitom před volbami zdaleka tak těsný výsledek nesignalizovaly.

Celý text v angličtině je ZDE

„Vše nasvědčovalo tomu, že socialisté získají o třetinu více hlasů než Svobodní. K nečekanému úspěchu Svobodných ale přispěly obavy z nekontrolovaného přílivu tisíců přistěhovalců, kteří průběžně přicházejí do země z Blízkého východu a Afriky,“ píše deník a dodává, že zatímco před pěti lety byla volební účast 67,6 %, nyní se voleb zúčastnilo dokonce 74 % obyvatel. Politologové upozorňují, že socialisty v těchto volbách volili i lidé, kteří jinak dávají přednost jiným stranám. Rozhodla o tom údajně také skutečnost, že vůdce Svobodných Strache pojal volby jako souboj se starostou Häuplem. Mnozí voliči tak dle The New York Times chtělo stůj co stůj zabránit vítězství Svobodných.

Strana Svobodných již každopádně letos dosáhla v jiných regionech značných volebních úspěchů. A to právě na úkor socialistů a lidovců. Byť se Svobodným nikde nepodařilo jejich hegemonii, v rámci které řídí celou zemi od konce druhé světové války, zásadně eliminovat. Téma přistěhovalecké politiky však skutečně na rakouské politické scéně silně akcentuje. Jak ovšem uvádí Tiroler Tageszeitung, stejně tak je tomu mezi obyčejnými Rakušany. V posledních týdnech se dle zjištění deníku razantně zvýšil prodej zbraní soukromým osobám. Například brokovnice jsou nyní zcela vyprodány. Ozbrojují se zejména ženy. „Migrace vždy vzbuzovala u lidí obavy,“ poznamenal na konto hromadného skupování zbraní běžnými občany vídeňský sociolog Roland Girtler.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…