Čtvrtá průmyslová revoluce. Některé profese úplně zaniknou, ale není důvod se bát, ujišťuje ministr Havlíček

30.04.2017 14:51

Trh práce se otřese. A to kvůli digitální revoluci. V tuzemsku by mělo zaniknout v jejím důsledku více než 400 tisíc pracovních míst. O robotizaci se hovořilo v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce České televize. Hosty byli ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar a profesor z ČVUT Michal Pěchouček.

Čtvrtá průmyslová revoluce. Některé profese úplně zaniknou, ale není důvod se bát, ujišťuje ministr Havlíček
Foto: ČSSD
Popisek: Jiří Havlíček

„Posunuli jsme se v tom, že vedeme debatu. Ted dokument Průmysl 4.0 je iniciační, naznačuje směry, kterými by se mohla naše země vyvíjet. Je důležité vést diskusi o těch dalších krocích, a to se děje,“ řekl úvodem Havlíček s tím, že patříme mezi lídry Evropské unie, pokud jde o digitální revoluci.

„Vláda se snaží. Ale veřejnost je nepřipravena,“ domnívá se Pěchouček. Nepřipravený je pro něj i vzdělávací systém. „Trh práce bude mít jiné parametry, než má dneska,“ podotkl a poukázal i na nepřipravené podnikatelské prostředí. „Prostředí pro vzniku start-upů je na velmi nízké úrovni,“ dodal.

„Čtvrtá průmyslová revoluce pro nás musí být velmi důležitým tématem,“ zmínil následně Špicar. „Takzvaný ‚průmysl 4.0‘ je tématem pro naši členskou základnu. Jen jedna desetina firem je však na to připravena,“ podotkl. 

„Ta technologická změna, která probíhá a bude probíhat i do budoucna, se nás bude bezpochyby dotýkat. Je určitě potřeba, aby byl připraven vzdělávací systém. Je pravdou, že některé profese budou zanikat, některé se budou měnit a některé budou vznikat. Nikdo nemůže seriózně říct, co se v naší ekonomice bude za pět, deset let odehrávat,“ podotkl ministr Havlíček. Ke strašení však podle jeho slov není důvod. „Nedívejme se na to jako na hrozbu, ale jako na příležitost, jak ekonomiku posunout dál,“ řekl.

Pěchouček se pak vyjádřil ke vzdělávání, aby Česku zůstala konkurenceschopnost. „Myslím si, že už bychom opravdu měli dělat změny,“ zmínil Pěchouček s tím, že se domnívá, že už je zhruba sedmileté zpoždění. „Vzdělávací systém je konzervativní systém z podstaty. Nyní však nedokáže tak rychle reagovat. Je třeba jej otevírat k větší spolupráci s průmyslem, zmenšit přetěžování studentů fakty,“ podotkl.

„Je potřeba zavést na školách například polytechnickou výuku, aby se studenti naučili s 3D tiskem, drony a dalšími věcmi,“ míní Špicar. Brání tomu podle něj přeregulovanost, byrokracie a finanční náročnost. „Mizí doba, kdy dobrým ekonomem bude pouze ekonom. Přijde do značné míry renesance humanitních oborů,“ domnívá se a zmínil také interdisciplinaritu. Pěchouček pak v této souvislosti zmínil možnosti rekvalifikace. 

„Robotizace i automatizace přijde, ať chceme, nebo ne,“ podotkl pak také Špicar. A dodal, že Svaz průmyslu a dopravy se snaží v této souvislosti změnit zákon o investičních pobídkách. „Mým úkolem je, abychom tu diskusi směřovali k nějakému závěru. Jsem připraven se sejít se všemi relevantními partnery, je to jedna z priorit,“ řekl Havlíček s tím, že zákon však bude schvalovat až příští vláda. „Podpora bude směřována do technologických center, do datacenter,“ dodal ministr. 

„Neměli bychom být již zemí levné pracovní síly,“ dodal pak Pěchouček. „Naším cílem je, abychom buď zůstali na svém, nebo abychom dokázali vytvořit další kvalitní pracovní místa,“ řekl pak v souvislosti s digitální revolucí Špicar. Čtvrtá průmyslová revoluce pak bude velkou výzvou například pro Čínu, míní Špicar. Již nyní se totiž podle něj vrací některé dílny do Čech. 

„Pro to, abychom touto změnou propluli, je také nutné mít na své straně zástupce odborů. A to si myslím, že se nám rovněž daří,“ pochvaloval si Havlíček.

Závěrem pak došlo i na sdílenou ekonomiku, kterou bychom měli podle řečníků podporovat. „Ukazuje se jen přebyrokratizovanost a přeregulovatelnost,“ podotkl Špicar. „Nejsem zastáncem zákazů nebo něčeho podobného, ale je to o té míře regulace. Pojďme vést diskusi o tom, že by se snížila regulace, ve sdílené ekonomice je velký potenciál. Neměli bychom vylévat s vaničkou i dítě,“ dodal Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…