Čtvrtstoletí po sjednocení východní Německo stále zaostává za západním. Historik vysvětlil proč

02.10.2015 23:59

Publicista a novinář Jaroslav Šonka a Vladimír Handl z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy diskutovali v České televizi o tom, jak se změnilo Německo, které si v sobotu 3. října připomene pětadvacet let od sjednocení.

Čtvrtstoletí po sjednocení východní Německo stále zaostává za západním. Historik vysvětlil proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Pokud jde o demokratický stav Německa, byly tu mocnosti, které měly zájem na tom, aby se Německo sjednotilo, a to, jak to vypadá nyní, se dá rozhodně považovat za úspěch,“ řekl v Událostech, komentářích Vladimír Handl a dodal, že je samozřejmě určitý problém mezi východním a západním Německem i nyní, a to například ve výsledcích HDP, které dosahuje ve východoněmeckých zemích dvou třetin toho západního. „Odhaduje se, že než se to srovná, bude to trvat ještě dvacet let,“ uvedl Handl.

To Šonka se pustil do srovnávání Německa podle fotbalové Bundesligy, protože v nejvyšší německé fotbalové lize není jediný východoněmecký klub, přičemž je německá demokracie s fotbalem dost spojená.

Obyvatelům NDR se navíc podle Šonky nepovedlo příliš překonat šok ze sjednocení a východoněmecký venkov se podle něj nemá šanci vyrovnat západu téměř vůbec. „Viděl jsem to,“ řekl jednoduše na podporu své teze.

Sociálně slabší východ

Handl se prozměnu vyjádil k tomu, že současně dva čelní představitelé Německa, prezident Joachim Gauck a kancléřka Angela Merkelová, pocházejí z východního Německa. „Vzdělanější lidé odcházejí za prací na západ a východní Německo, které je na tom hůře, se poměrně hodně radikalizuje, protože je sociálně slabší,“ řekl Handl, který zároveň dodal, že je ale Německo celkově silnou politickou a hospodářskou velmocí. „Je vůdčí silou. Řeší problémy, i když mnohdy do nich bylo pouze vtlačeno a nemělo na tom zájem, ale má ochotu,“ komentoval Handl našeho souseda.

V závěru se  oba pánové vyjádřili i ke slovům premiéra Bohuslava Sobotky o tom, že jsou v současné době vztahy Německa a České republiky nejlepší, jaké kdy byly. „Ano, jsou to dobré vztahy,“ přitakal Šonka, kterého ale doplnil Handl s tím, že v některých věcech stále uvažujeme odlišně nebo se možná málo snažíme pochopit německou politickou orientaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …