Čtyřprocentní Ovčáček bude takto mluvit o pražské kavárně? Je to vůbec člověk? Umělec David Černý z rádia vysvětlil, že komu se nelíbí trenky nad Hradem, dělá chybu

21.09.2015 18:58

Nejnovější recesistický čin skupiny Ztohoven, kterým bylo nahrazení prezidentské standarty obřími červenými trenýrkami o uplynulém víkendu, přivítal rovněž kontroverzní výtvarník David Černý. „Líbilo se mi to, je to moc pěkné vyjádření současného obsahu Hradu,“ uvedl Černý v pondělním vysílání pořadu Kauza dne rádia Impuls.

Čtyřprocentní Ovčáček bude takto mluvit o pražské kavárně? Je to vůbec člověk? Umělec David Černý z rádia vysvětlil, že komu se nelíbí trenky nad Hradem, dělá chybu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Umělec David Černý

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

Černý mimo jiné uvedl, že červené trenky, které nad Pražským hradem vlály v neděli po dobu asi 45 minut, „mohly mít ještě nahnědlý flek na jisté části“.

Na námitku, že členům recesistické skupiny za jejich poslední „kousek“ hrozí Hrad trestním stíháním, Černý řekl, že „kluci riskovali“. Podle něj ale pokud někdo chce po 20 letech aplikovat „nejkomunističtější paragraf výtržnictví“, za který prý za minulého režimu „seděla“ polovina disidentů, vypovídá to něco o těch, kteří nyní vládnou na Hradě.

Zemanovy kroky svědčí o tom, že je sponzorům své kampaně dost zavázán

Černý se také svěřil s tím, že na Zemanovi mu mimo jiné vadí, že nikdy nebylo zveřejněno, odkud přišly peníze na jeho prezidentskou kampaň. Myslí si, že pocházejí z Ruska. Všechny kroky, které dosud Zeman v prezidentské funkci udělal, prý svědčí o tom, že sponzorům jeho prezidentské kampaně je dost zavázán.

Když moderátor namítl, že vyvěšení červených trenýrek na Pražském hradě část veřejnosti vnímá jako útok na jeden ze státních symbolů, a celou akci tak nepřijímá kladně, Černý to označil za „chybu veřejnosti“. První chybou veřejnosti podle něj ale bylo to, že do prezidentské funkce zvolila Miloše Zemana. Obává se, že pokud Zeman půjde opět do prezidentských voleb, bude zvolen znovu.

Kdyby byl kníže prezidentem, nemuseli bychom se tak stydět

Na otázku, jaké by to bylo, pokud by byl prezidentem zvolen Karel Schwarzenberg, připustil, že „kníže“ občas usne ve sněmovně, ale jeho orientace by nebyla tak proruská, jako je tomu u Zemana. „Nemuseli bychom se tak stydět, nebyli bychom bráni Evropou jako putinovská pátá kolona,“ povzdechl si Černý.

Moderátor také namítl, že poslední čin uskupení Ztohoven svědčí podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka o „fašizaci pražské kavárny“. Na to výtvarník v žertu podotkl, že poslední členské příspěvky v pražské kavárně nezaplatil. A pak narazil na údajnou Ovčáčkovu homosexualitu, když prohlásil: „Jestli se člen čtyřprocentní menšiny chce vyjadřovat o pražské kavárně... Je-li to vůbec člověk, jeho výroky jsou tak nehorázné, že někdy mám pocit že je elektronickej,“ dodal David Černý.

Tiskový mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz zareagoval: "Je mi ctí, že mne David Černý znectil. Opak by mne zarmoutil".

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…