Čuba má recept na zopakování slušovického zázraku

15.12.2012 15:55

Podle otce slušovického zázraku Františka Čuby by jeho družstvo prosperovalo i dnes. Přestože jsou volné tržní podmínky. Jak tvrdí, něco o tom ví, člověka se totiž musí k práci donutit nebo inspirovat aktivizačními faktory jako jsou peníze, postavení, či strach o existenci.

Čuba má recept na zopakování slušovického zázraku
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Čuba ve své kanceláři

Při vstupu do JZD Slušovice František Čuba zavedl tři pravidla. Zakázal alkohol na pracovišti, zavedl včasný příchod do práce a taky zásadu, že kdo z družstva odešel, již se neměl vrátit. „Nemohu říct, že to přijímali s nadšením,“ hodnotí zpětně svá pravidla Čuba.

Hnůj. Jediná skrýš před Čubou

Problém se zákazem pití alkoholu v práci prý nebyl. „Nechali jsme otevřít skříňky, kořalku naházeli na zem a uprostřed haly ty flašky roztloukli,“ popsal svou metodu otec slušovického zázraku pro Lidové noviny s tím, že asi za tři čtvrtě roku k nim přišla delegace ženských poděkovat, že mají najednou tolik peněz, jak nikdy předtím. Jediné místo, kde si mohli lidé schovat lahve s alkoholem, byl hnůj, vzpomíná.

Čuba tak dle svých slov vytvořil systém, podle kterého se lidé dostávali zdola nahoru a svrchu dolů. Kdekdo mu pak předhazoval, že využíval Baťových metod práce. To ale vylučuje.

JZD by prosperovalo i dnes

Slušovické družstvo by prosperovalo i dnes, ve volných tržních podmínkách, míní Čuba. „Něco o tom vím. Člověku se od přírody pracovat nechce. Musí být k tomu donucen nebo inspirován aktivizačními faktory,“ myslí si Čuba. Na někoho platí peníze, na jiného společenské postavení, na třetího zase strach, že přijde o existenci.

Na otázku, zdali pro něj nebyla práce vášní, odpověděl, že „práce je poslední zoufalý pokus, jak získat peníze“. Sedmasedmdesátiletý Čuba, u kterého se v práci neříkalo soudruhu, ale pane, nikdy nebyl na dovolené. Jak tvrdí, byl s penězi asi na dvě stě padesátém místě. Nic nejvyššího.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…