Čučkaři? Jana Černochová přinesla důvod, proč Zemanovi vadí BIS. Jde o Rusa a je to vážné

14.12.2018 15:18

Moderátor Luboš Xaver Veselý v internetové televizi XTV přivítal poslankyni Janu Černochovou (ODS). Dáma znovu předvedla, že se nebojí nahlas říkat, co si myslí, i když ví, že si tím pravděpodobně nemalou část veřejnosti rozhněvá, mírně řečeno. Tentokrát se kriticky vyjádřila např. na adresu prezidenta Miloše Zemana a výrazně se zastala Bezpečnostní informační služby.

Čučkaři? Jana Černochová přinesla důvod, proč Zemanovi vadí BIS. Jde o Rusa a je to vážné
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

„Co říkáte na to, že naše tajné služby jsou čučkaři?“ začal zostra rozhovor Veselý s odkazem na výrok prezidenta Zemana, který tímto označením onálepkoval Bezpečnostní informační službu poté, co ve zprávě za rok 2017 varovala před nárůstem ruských a čínských zpravodajských aktivit v České republice.

Anketa

Na čí straně jste ve sporu o zastavení evropských dotací Agrofertu?

hlasovalo: 31064 lidí

Zeman v nedávném rozhovoru pro TV Barrandov konstatoval, že BIS mluví o rusých a čínských špionech, ale žádného dosud neukázali, zatímco nedokáže najít teroristu, který se prokazatelně pohyboval na českém území. BIS se proti slovům prezidenta důrazně ohradila a Jana Černochová se jasně postavila na stranu české kontrarozvědky.

„Mě to od pana prezidenta mrzí, že použil takto silný výrok. Nejsou to čučkaři, jsou to profíci, jsou to lidé, kteří dělají svoji práci dobře. Naše zpravodajská služba patří mezi TOP 10 těch nejuznávanějších ve světě. Mohu veřejnost ujistit, že to žádní čučkaři nejsou. Kdybych použila podobný slang jako pan prezident, tak bych řekla, že přestřelil. A přestřelil hodně,“ konstatovala poslankyně a starostka Prahy 2 v jedné osobě. „Pan prezident v tu chvíli moc dobře věděl, proč to říká a co říká. A je otázka, jestli je pod vlivem svých kolegů, těch poradců, toho týmu, který tam má, protože jsem někde četla, že slovo čučkař pochází z toho regionu okolo Osvětimi, kde žije pan kancléř Vratislav Mynář,“ prohlásila politička.   

Jako poslankyně se však dostává k informacím, které dokazují, že naše tajné služby jsou maximálně profesionální. Ale kde se tedy vzal antagonismus mezi prezidentem a BIS?

„Já si myslím, že to začalo tím, že kontrarozvědka držela linku shodnou as linkou Ministerstva spravedlnosti a přispěla k vydání (hackera Jevgenije) Nikulina do USA. Byla tady i žádost z Ruské federace. Ministerstvo spravedlnosti v souladu s platným právem vydalo Nikulina Spojeným státům, což se lidem kolem pana prezidenta ani panu prezidentovi nelíbilo,“ připomněla Černochová.

Další ranou vzájemných vztahů bylo prezidentovo vyjadřování v kauze Novičok. A do třetice všeho dobrého a zlého, Zeman přislíbil Ministerstvu vnitra, že konečně povýší Michala Koudelku, ředitele BIS, do generálské hodnosti, ale nakonec to opět odmítl udělat. Je přitom jasné, že Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí světa i díky práci tajných služeb, čehož by si měli mít vědomi i voliči.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prý přitom ví, že tato tajná služba pracuje dobře, a proto se v tomto sporu nijak hlasitě nestaví na stranu prezidenta Zemana, byť potřebuje mít dobré vztahy s Milošem Zemanem.   

Pár slov řekla i k pokusu vylovit nedůvěru Babišově vládě v souvislosti s narůstajícím množstvím kauz, které si Babiš vláčí na hřbetě, Čapím hnízdem počínaje a střetem zájmů konče. Politička má za to, že opozice musí upozorňovat na problémy, které si s sebou premiér táhne. Jen jí tak úplně nejde na rozum, že v očích části veřejnosti je Babiš vlastně stále nedotknutelný.

Anketa

Myslíte si, že by ředitel René Zavoral měl v Českém rozhlase provést zásadní změny?

97%
3%
hlasovalo: 5530 lidí

„To, co veřejnost dřív politikům nepromíjela, ani naší straně, tak dneska po těch lidech steče jako po teflonové pánvi. Kauza střídá kauzu. Myslím si, že tohle je období, které v demokratických zemích není úplně standardní. Možná, že tři desetiletí od onoho přelomového rozhodnutí je ta demokracie a ty naše svobody znovu zkoušena. Možná si jako veřejnost musíme říct, jestli chceme dál jít touhle cestou, nebo si zvolíme cestu jinou,“ podotkla dáma.

„Vy říkáte, že tomu nerozumíte, já si myslím, že je to prosté jako výšivka z podhůří. Ti lidé už toho mají dost,“ kontroval Veselý s dovětkem, že mu nepřišlo fér, když se i předseda ODS Petr Fiala chopil videa Sabiny Slonkové a Petra Kubíka, na němž byl zneužit jeho údajně nemocný syn. Tak to alespoň vidí Luboš Xaver Veselý.

„Ani mně se nelíbí natáčení premiérova syna skrytou kamerou, ale byl to sám premiér, kdo namočil svou rodinu do této kauzy (Čapí hnízdo). On sám je dostal do této situace. Tohle nepřijde korektní mně od pana premiéra Babiše. Tohle by si asi nikdo nepřál, aby se od svých rodičů z televizních obrazovek dozvídal, že trpí takovou a takovou poruchou – maniodepresí. A teď mu změnili medikaci,“ kontrovala Černochová.

Než se rozloučila s diváky, kterým stejně jako moderátorovi popřála požehnané Vánoce, dotkla se ještě tématu držení zbraní. Už to prý není tak, že nám EU bude zahazovat střelné zbraně. Prý si ve jménu ochrany životního prostředí bere na mušku i rybáře, protože plánuje zakázat rybářská olůvka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…