Čučkaři? Šéf tajné služby vrací Zemanovi úder a říká, kolik Rusů „vyhmátli“

07.12.2018 14:52

Stalo se něco mimořádného. Událost, ke které příliš často nedochází. Ředitel BIS Michal Koudelka vystoupil ze stínů, v nichž se agenti zpravidla pohybují, a promluvil do médií. Reagoval na ostrá slova prezidenta Miloše Zemana a prozradil, že BIS letos rozbila ruskou zpravodajskou síť.

Čučkaři? Šéf tajné služby vrací Zemanovi úder a říká, kolik Rusů „vyhmátli“
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Bezpečnostní informační službě (BIS) se podařilo rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na území České republiky a ochromit její činnost. O akci informovala BIS zákonné adresáty počátkem letošního roku. Uvedl to dnes ředitel BIS Michal Koudelka v reakci na čtvrteční kritiku kontrarozvědky prezidentem Milošem Zemanem.

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí

„Máme za sebou mimořádně úspěšné období spolupráce s bezpečnostními složkami v České republice i řadu úspěchů ve spolupráci se zahraničními partnery,“ sdělil Koudelka. Jeho slova přinesla ČTK.

Zmínil, že za posledních pět let zamezila BIS desítkám ruských a čínských zpravodajských důstojníků v jejich činnosti, buď nedoporučením udělení akreditace, nebo jejich odchodem tzv. tichou cestou. „Naše zákonné adresáty jsme například počátkem letošního roku informovali, že se nám podařilo úspěšně rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na našem území a zcela tak ochromit její činnost,“ uvedl.

Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov zkritizoval výroční zprávu BIS za rok 2017, v níž BIS varuje před ruskými a čínskými špiony. Označil ji za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“. Podle něj BIS naopak selhává v odhalování islámských teroristů na českém území.

Proti prezidentovi se postavila i celá řada politiků v čele s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a lidoveckým europoslancem Tomášem Zdechovským. Na druhé straně rázně vystoupil na obhajobu svého šéfa hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Český premiér Andrej Babiš dal najevo, že BIS podle jeho názoru pracuje profesionálně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…