Cyril Svoboda: Zeman by neměl jezdit na Rhodos. Zavírá si tím dveře na akce se skutečně důležitými lidmi

29.09.2016 10:12

Problémem účasti prezidenta Zemana na konferenci na Rhodu je to, že si účastí na ní zavírá dveře k účasti na prestižnějších konferencích, kde by mohl oslovit skutečné světové lídry. Ti totiž na Rhodu chybějí. Ve vysílání České televize to uvedl bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Cyril Svoboda: Zeman by neměl jezdit na Rhodos. Zavírá si tím dveře na akce se skutečně důležitými lidmi
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

Účast Miloše Zemana na konferenci na Rhodu je podle Cyrila Svobody problémem právním a problémem politickým. „Z hlediska právního je organizátor, pan Jakunin, na sankčním seznamu USA, není na sankčním seznamu EU ani NATO. Vláda ČR s tou návštěvou souhlasí, nezaznamenal jsem vůbec žádný odpor a jistě tu návštěvu projednávala. Politický rozměr je v tom, že si tím prezident republiky zavírá dveře, aby mohl oslovit ty, které má oslovit, tedy lídry v Davosu. Díval jsem se na seznam účastníků konference, nechci se těch lidí dotknout, ale jsou prestižnější konference.“

Svoboda by byl rád, kdyby to, co bude říkat prezident republiky, aby to říkal tam, kde se rozhoduje o našem osudu, to znamená na půdě EU a na těch konferencích, kterých se účastní skuteční lídři. „Tady na Rhodu jsou z premiérů pouze premiér Fico a náš prezident, jak jsem se díval na ten seznam. Jinak tam není nikdo, kdo by rozhodoval,“ podotkl Svoboda.

Je tak důležité, kdo tu konferenci pořádá, když Jakunin není na unijním sankčním seznamu?

„Je to důležité symbolicky, politicky,“ odpověděl Svoboda. Podle něj by se konference na Rhodu neměla přeceňovat. Protože čím víc se přeceňuje, tím větší význam se dává celé akci. „Já myslím, že nemá takovou váhu, kterou my tady tomu dáváme. A to je škoda. Já bych chtěl, aby náš prezident republiky jezdil na ty konference, kde jsou skuteční lídři, kde jsou premiéři, hlavy států Evropy, Spojených států amerických. I kdyby tam byl prezident Putin. Ten ale na Rhodosu není,“ poznamenal Svoboda.

Hrad prý tvrdí, že konference je vlastně pokračováním jednání ve formátu Visegrádské čtyřky. Podle Svobody tomu tak ale není, protože konference se neúčastní maďarský premiér Viktor Orbán ani polská premiérka Beata Szydlová. Jediní dva, kteří jsou ve funkci, jsou premiér Fico a prezident Zeman. „Když se podíváte na seznam, tak tam nejsou ti, kteří rozhodují,“ upozornil.

Moderátora také zajímalo, co říká tomu, že bývalí nepřátelé Zeman a Klaus cestují na konferenci společně. Podle Svobody oba tito politici ale nikdy nebyli nepřáteli. Tvrdit, že někdy byli v nějakém nepřátelství, je prý omyl. Po volbách se spolu vždy dohodli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…