Cyril Svoboda jasně: EU dělá krok do tmy. Trump nám dal lekci

03.02.2017 23:00

Na summitu v Maltě řeší Evropská unie svou budoucnost. Řeší, jak se zachová při brexitu a především se snaží přijít na to, jak zastavit vlnu uprchlíků přicházejících do Evropy z Afriky. Je EU schopná tyto dvě zásadní otázky vůbec vyřešit? V pátečních Událostech, komentářích promluvil někdejší ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Cyril Svoboda jasně: EU dělá krok do tmy. Trump nám dal lekci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

„Já to vůbec nechápu, Libye je v rozvalu, jsou tam fakticky tři vlády. ... Podle mě je to krok do tmy,“ začal zostra Svoboda. Jak chce EU dostat pod kontrolu tamější mafii, vlastně nikdo jasně neřekl. 

„Podle mě chce Evropa ukázat, že něco dělá. Ale všichni musí vědět, že takovéto řešení není trvalé,“ varoval dál. Evropa sama musí svým sousedům říct jednu věc. My vám dáme finanční pomoc, pouze pokud budete tolerovat vojáky EU nebo NATO na svém území. Evropa musí chránit sama sebe. To je lekce, kterou nám dal Donald Trump. On řekl ‚Amerika Američanům‘ a já chci slyšet ‚Evropa Evropanům‘,“ zdůrazňoval Svoboda.

V tuto chvíli podle bývalého ministra nemáme vhodnou politickou konstelaci k potřebně proměně EU a OSN. Všem je jasné, že je tuto reformu třeba provést, ale současní lídři k tomu nemají dost odvahy a vůle. EU chybí jasní lídři. Vliv v Bruselu mají právě charismatičtí politici, taková je prý Svobodova zkušenost – ale takoví se bohužel EU příliš nedostávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…