Cyril Svoboda navrhuje radikální řešení uprchlické krize

23.12.2016 22:49

Pravděpodobný strůjce teroristického útoku na vánočních trzích v Berlíně Anis Amri byl dopaden a zastřelen. Podle všeho se mu ale podařilo uniknout z Německa do Francie a odtud do Itálie. Co to vypovídá o současné Evropské unii? Lze ji označit za relativně bezpečnou i v době neutuchajících teroristických akcí? V pátečních Událostech, komentářích ČT o tom diskutovali exministři zahraničí Jan Kavan (ČSSD) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Cyril Svoboda navrhuje radikální řešení uprchlické krize
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

„Vypovídá to o tom, že současná válka bude jiná, bude to válka hybridní, jak říkáme. Teroristé v ní mohou udeřit kdekoliv,“ zahájil Svoboda téma dopadení Anise Amriho. „Já s panem kolegou nemohu než souhlasit, jen nevím, jestli bych použil přímo termínu válka,“ doplnil Kavan.

Lidovecký exministr je přesvědčen, že selhaly tajné služby. „Ale já si netroufnu říct, kdo a kde selhal. To se musí vyšetřit,“ podotkl Svoboda. Trval na tom, že probíhá válka s terorismem a v této válce budeme vítězit jen tehdy, když bude Evropa jednotná. „Jakmile se Evropa rozhádá, tak bude dopadení zločinců obtížnější,“ varoval Svoboda. Z pozice exministra zahraničí je však také přesvědčen, že měly tajné služby více spolupracovat na dopadení Amriho. „To je pro ně otázka cti,“ shrnul lidovec.

Kavan selhání nevidí ani tak u tajných služeb, jako spíš u italských úředníků, kteří Amriho pustili dál do Evropy. Selhali i němečtí úředníci, kteří sice zamítli Amriho žádost o azyl, ale už se nestarali o to, zda tento Tunisan opustil Německo.

Musíme spustit vojenskou operaci, volá Svoboda

Svoboda předložil radikální návrh, jak uprchlickou krizi vyřešit. Ve výsostných vodách Turecka, Libye a dalších zemí je podle Cyrila Svobody třeba spustit vojenskou operaci, která zajistí, že ani jediná loď mafie s uprchlíky nepronikne do mezinárodních vod.  

„Udělat vojenskou operaci a oznámit, že z těchto zemí nevypluje jediná loď s uprchlíky. Pokud se to těm zemím nebude líbit, tak na to je jediná odpověď. Musíme podmínit ekonomickou pomoc těmto zemím tím, že s námi budou spolupracovat. Je to radikální, ale podle mě potřebujeme tuto vojenskou operaci,“ předestřel své řešení Svoboda.

Kavan tady byl opatrnější. Nespouštěl by prý vojenskou operaci ve výsostných vodách zemí, se kterými nejsme ve válečném stavu. Bylo by třeba uzavřít spoustu vzájemných dohod. Na mafii si podle Kavana jistě máme došlápnout, ale tato odpovědnost primárně leží na Turecku a na bedrech dalších domovských zemí, ze kterých vyplouvají lodě s migranty do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…