Czech team s přimalovaným sluníčkem na chorvatské hranici: Chceme se tu omluvit za naše xenofoby a pomoci uprchlíkům

20.10.2015 9:06

„Czech team ve službách běženců“. Tak avizuje MF DNES svůj článek o skupině českých dobrovolníků na srbsko-chorvatské hranici, kteří prý dělají tak fantastickou práci, že je obdivuje i chorvatská veřejnoprávní televize. Čeští vyslanci mimo jiné prozradili, že zde chtějí odčiňovat xenofobii většiny české společnosti a politické reprezentace.

Czech team s přimalovaným sluníčkem na chorvatské hranici: Chceme se tu omluvit za naše xenofoby a pomoci uprchlíkům
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Ve svítivých vestách pobíhají po hraniční cestě a snaží se příchozím pomoci, dát tomu chaosu nějaký řád,“ píše se o činnosti třicítky, o víkendu až padesátky českých dobrovolníků. Většinou se prý jedná o studenty a na vestách mají hrdě napsáno „Czech team“. Občas si na ně prý přikreslí i vysmívané logo sluníčka.

Pomáhají prý dvacet čtyři hodin denně, na rozdíl od všech ostatních i v noci, kdy běženců přichází nejvíce. U Čechů jako u jediných mohou dostat čaj, doplnit si oblečení a případně dostat i lékařskou péči. Dokonce prý postavili i stan-hernu pro děti. Jako příklad vděku českým pomocníkům MF DNES vybrala běžence, kterému vyměnili bundu za teplejší, a novinářům si (ve 14 stupních Celsia) postěžoval, že je mu hrozná zima. Na dotaz, kam míří, odpověděl, že do Švédska.

Na polozapomenutém přechodu Bapska prý čeští dobrovolníci zorganizovaní před pár týdny po sociálních sítích zdatně sekundují velkým humanitárním organizacím typu UNICEF nebo Červený kříž. „Je fakt, že jsme si už udělali jméno,“ říká pyšně Jan Piňos, ekolog a jeden z koordinátorů pomoci. O své práci pohovořil i Petr Gut, student Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. MF DNES k článku přinesla i medailony dvou pomocnic – lékařky Pavly Hrdličkové, která se podělila o některé hrůzostrašné medicínské zážitky, a Markéty Tenglové, Češky žijící v Itálii, kde pracuje jako manažerka obchodu s luxusním zbožím, a nyní přijela pomáhat, i když má doma patnáctiměsíční dítě.

Vděk jim projevují i místní – Srbové i Chorvati. Chorvatská veřejnoprávní televize o nich prý dokonce natáčí reportáž. „Co tu dělají Češi, je skutečně obdivuhodné. Přijedou téměř do země nikoho, daleko od domova, výborně se zorganizují a nezištně pomáhají. Hlavně vzhledem k tomu, jak působí Česko navenek, zejména kvůli prohlášení svých politiků, je to překvapivé,“ říká Tina Šimurina, která je prý hvězdou hlavní chorvatské zpravodajské relace.

Obraz země, která je k migrantům nepřátelská, je prý skutečně významným motivem pro řadu pomáhajících. „Ta xenofobie u nás a obavy z krvežíznivých muslimů provokují lidi, kteří chtějí, aby se Česko ukázalo v lepším světle. My se tu vlastně tak trochu omlouváme,“ vykládá Martin Běl, doma kuchař ve vegetariánské restauraci.

Českou dobrovolnickou skupinu finančně podporuje sdružení Člověk v tísni, které by chtělo svou podporu ještě navýšit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…