Dá se předejít masakrům, jako byl ten v Uherském Brodě? V ČT promluvil starosta, psychiatr i bezpečnostní expert

24.02.2015 22:53

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL), komentátor Martin Fendrych a psychiatr Zdeněk Bašný rozebírali v úterních Událostech, komentářích České televize situaci ve střelbou ochromeném Uherském Brodě. Jde o událost, která se zapíše temným písmem do dějin města, míní starosta. Českému státu prý jedna věc schází. Bašný s Fendrychem debatovali o roli médií a "nahlašování divných sousedů".

Dá se předejít masakrům, jako byl ten v Uherském Brodě? V ČT promluvil starosta, psychiatr i bezpečnostní expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

"Jedná se o obrovskou tragédii neskutečných rozměrů, která se velmi temným písmem zapíše do dějin našeho města,“ poznamenal se smutkem starosta Kunčar, který město vede čtyři a půl roku. V průběhu této doby se prý s dnešním střelcem nesetkal v souvislosti s žádným problémem. Ví ale, že ve městě žije několik "problematických“ osob, které mají ostré spory se sousedy. "V současné době nám schází legislativní nástroje, jak se s některými problematickými občany vyrovnat,“ poznamenal také Kunčar. Na nejbližším zastupitelstvu města se pak bude jednat o poskytnutí další pomoci rodinám.  

Nahlaš "podivného souseda“. Je to cesta?

Podle Bašného medializace podobných případů může vést další frustrované občany k tomu, aby na sebe takto upozornili. Fendrych oponoval, že média by měla informovat o všem, ale věcně. "Neměla by se v tom rochnit,“ poznamenal Fendrych s tím, že by možná pomohlo, kdyby více informací poskytovala policie či Ministerstvo vnitra, čistě proto, aby došlo k uklidnění občanů.

Bašný upozornil také na to, že zachytit podobné jedince před útokem není snadné. Mělo by třeba smysl, kdyby občané nahlašovali "podivně se chovající spoluobčany“ úřadům. Psychiatr varoval před tím, že by to mohlo vést k tomu, že by se takto mohl chtít někdo "zbavit“ třeba kolegy v práci či v ulici, kterého nemá rád.

Pokud se ale muž z Uherského Brodu opravdu choval podivně, lidé, kteří na to měli podezření, se mohli obrátit na policii. Tak to vidí alespoň Martin Fendrych, podle něhož by ho policie mohla alespoň prověřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…