Ďábel Kalousek škrtil, zelené mozky chrání křečka. Zeman přečkal průtrž mračen a rozbalil svoji show

23.09.2014 17:01

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman v rámci své druhé oficiální návštěvy Zlínského kraje přicestoval v úterý odpoledne do Valašského Meziříčí. Na setkání s občany prezident kritizoval zelené a Miroslava Kalouska, kterého v nadsázce označil za ďábla. Řeč byla také o služebním zákoně, kdy prezident uvedl, o co bude opřena jeho ústavní stížnost v případě této novely.

Ďábel Kalousek škrtil, zelené mozky chrání křečka. Zeman přečkal průtrž mračen a rozbalil svoji show
Foto: Petr Kupka
Popisek: Miloš Zeman se starostou Valašského Meziříčí Jiřím Částečkou

Anketa

Vadí vám, když politik mluví sprostě?

hlasovalo: 6859 lidí

Více než stovka občanů napjatě očekávala příjezd hlavy státu. Hrála jim k tomu cimbálová muzika. Ve dvě hodiny odpoledne pak v doprovodu hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka (ČSSD) a starosty města Valašského Meziříčí Jiřího Částečky (ODS) prezident vystoupal na pódium u kulturního zařízení města.

Zeman: Přál bych si, aby celá ČR byla Valašskem

„Jsem rád, že jsem na Valašsku a jsem rád z několika důvodů, protože tady lidé podrážejí daleko méně než jinde, a když se jim něco nelíbí, tak to řeknou do očí a nepomlouvají za zády. Skoro bych si přál, aby celá Česká republika byla Valašskem, ale to se hned tak nepodaří. Nicméně, protože jsem právě ve Valašském Meziříčí, chtěl bych úvodem poděkovat panu starostovi a jeho zastupitelstvu za rozumné hospodaření s městskými prostředky, protože váš rozpočet na rozdíl od rozpočtu státu končí přebytkem a vy jste si za poslední léta našetřili sto pět milionů korun, které teď můžete rozumně použít na užitečné účely. Zatímco, jak víte, státní rozpočet České republiky má končit deficitem sto miliard korun. A to je jeden z důvodů, proč si přeji, aby se celá republika stala Valašskem," vykládal Zeman z pódia.

Nevychovaný hulvát Kalousek

Po chvíli vyzval přítomné k diskuzi a požádal je, aby společně s ním upustili od blbé nálady a nevymlouvali se, že něco nejde. „Já mám jen jeden návrh pro pana prezidenta, a to aby inicioval zákon o slušném chování poslanců. Vede mě k tomu to, že třikrát za den se musím dívat v televizi na toho nevychovaného hulváta, pana Kalouska,“ doporučil prezidentovi jeden z místních občanů, čímž rozesmál všechny účastníky setkání.

Nemá se krást

„Bohužel neznáte Ústavu České republiky, protože prezident republiky bohužel nemá zákonodárnou iniciativu. To znamená, že nemůže iniciovat ani zákon Lex Kalousek, který by zněl: Ve sněmovně se má mluvit slušně. Kdybych inicioval zákon s podobným názvem, tak by ten zákon zněl jinak. Mně by ani občas nevadily vulgarismy. Ve Švejkovi máte tolik sprostých slov a přitom je to klasická literatura. Dobře umístěný vulgarismus se hodí. Inicioval bych zákon, který by zněl: Nemá se krást,“ reagoval na slova občana prezident.

Doprava na Valašsku

Druhý dotaz se týkal možnosti zlepšení dopravní situace na Valašsku. Prezident v této souvislosti upozornil na tři problémy. Prvním z nich je podle něj nedostatečné finanční zabezpečení. „Když nemáte projekt, tak samozřejmě nemůžete stavět. A to je vina všech minulých vlád, samozřejmě včetně vlády, kde přežíval pan Miroslav Kalousek, protože nepřipravovaly dlouhodobé projekty a soustřeďovaly se jen na škrcení ekonomiky, zhoršování podmínek rodin s dětmi, zhoršování podmínek starobních důchodců,“ uvedl Zeman s tím, že u projektové přípravy záleží na Ředitelství silnic a dálnic, kde se v poslední době často střídal ředitel, který podle Zemana nemohl nic pořádného udělat, i kdyby chtěl.

„Druhá překážka se jmenuje výkup pozemků. I když vás se to příliš netýká, tak jste si možná všimli paní Havránkové a dálnice D11, kdy může vydírat předraženým pozemkem,“ řekl dále prezident. Podle něj k vyřešení tohoto problému má sloužit zákon o liniových stavbách a navazující zákon o vyvlastnění.

Zelení a křečci

Za třetí překážku označil zelené. „Já jsem si nechal udělat seznam připravovaných staveb ve Zlínském kraji. U jedné stavby, konkrétně u stavby Hulín – Fryšták,  je poznámka: Stavba dočasně zastavena vzhledem k výskytu chráněného živočicha. Zeptali jsme se, jak se ten chráněný živočich jmenuje. Přátelé, ten chráněný živočich se jmenuje křeček,“ prohlásil a vyzval, aby se lidé v blížících se komunálních a senátních volbách snažili volit ty, kteří nemají zelený mozek. 

Ďábel Kalousek

Následně začalo poměrně hustě pršet. Přišel další dotaz. „Jednu ze svých knih jste věnoval lidem barevného, nikoliv pouze černobílého vidění, a lidem se smyslem pro humor, včetně schopnosti smát se sám sobě. Změnil jste názor po dvaceti letech?“ tázala se žena středního věku. „Nezměnil, černobílé vidění světa je strašně zjednodušující, protože na jedné straně je anděl a na druhé straně je ďábel. Ale nikdo z lidí není anděl a chci věřit, že nikdo z lidí, s výjimkou Miroslava Kalouska, není ani ďábel,“ odpověděl prezident a pobavil tím všechny okolo.

Služební zákon

Následující dotaz směřoval ke služebnímu zákonu. Prezident již varoval Poslaneckou sněmovnu, že pokud přes jeho avizované veto prosadí novelu služebního zákona s politickými náměstky, obrátí se kvůli nim se stížností na Ústavní soud. „Ústavní žaloba bude opřena o to, že paragraf o politických náměstcích je takzvaný přílepek. To je něco, co se zákonem přímo nesouvisí a Ústavní soud nedávno svou judikaturou přílepky zakázal. Proč je to přílepek? Protože ten zákon se jmenuje služební a podstatou každého služebního zákona je, že každé funkční místo musí mít pracovní náplň. A s výjimkou tohoto paragrafu také u všech ostatních míst ta pracovní náplň uvedena je. Není tam například paragraf o poradcích, není tam paragraf o uklízečkách nebo o vrátných. Je to zákon o státních úřednících a uklízečka ani vrátný úředníci nejsou. Nu a političtí náměstci, kteří nemají pracovní náplň, ve služebním zákonu nemají co dělat,“ řekl Zeman ve Valašském Meziříčí.

Jaká bude další kniha?

„Jak se asi bude jmenovat vaše další kniha?“ zazněl z davu poslední dotaz. „Jak člověk stárne, stává se stále línější a línější, ale pokud někdy napíšu svoji poslední knihu v životě, bude se jmenovat Umění stárnout,“ ukončil setkání prezident a poděkoval lidem, že zde vydrželi i přes náhlou průtrž mračen.

V úterý prezident dále navštívil například Bystřici pod Hostýnem a Chropyni. Absolvoval také prohlídku vinic v Polešovicích. Třídenní návštěvu prezident Zeman zakončí v Luhačovicích se starosty regionu a zavítá také do Otrokovic.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …