Ďáblové, chcete nás zničit. Řecký exministr Varufakis vypustil další informační bombu

30.07.2015 10:24

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis kritizuje postup věřitelů vůči Řecku. Považuje za chybu, že odmítají možnost restrukturalizace řeckého dluhu a poskytují jeho zemi vyšší úvěr, než je nutné. Věřitele dokonce přirovnává k ďáblům, kteří činí ze života obyvatel Řecka peklo.

Ďáblové, chcete nás zničit. Řecký exministr Varufakis vypustil další informační bombu
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

„Před pěti lety rozšířil Mezinárodní měnový fond úvěry pro insolventní Řecko, které se rovnaly 44 % jeho HDP. Jakákoli zmínka o restrukturalizaci dluhu tehdy byla považována za nepřípustnou a navrhovatelé takového řešení, včetně mé osoby, byli zesměšňováni. V roce 2012 už tyto úvěry činily 63 % z HDP Řecka. A o několik měsíců později se shodli ministři financí zemí eurozóny na tom, že oddlužení bude dokončeno v prosinci 2014 a program na rok 2012 byl úspěšně zrealizován. Rozpočet řecké vlády totiž dosáhl primárního přebytku,“ popisuje Varufakis a podivuje se nad dím, že letos také Řecko dosáhlo primárního přebytku, ale věřitelé přitom o jakémkoli oddlužení diskutovat odmítli.

„Pět měsíců jsme jednali, abychom nakonec uvízli ve slepé uličce. Vše kulminovalo referendem vyhlášeným na 5. července, ve kterém většina voličů odmítla další úsporná opatření. Po týdnu však řecká vláda stejně kapitulovala a uzavřela s věřiteli dohodu. Ta zahrnuje pětiletý plán vedoucí ke zpřísnění fiskální politiky a hospodářskému poklesu. Jde skutečně o drsná daňová opatření a další velmi přísná úsporná opatření. Poté začíná jednání o další velké půjčce, která odpovídá 48 % řeckého HDP. Přičemž poměr dluhu je již na 180 %,“ podivuje se bývalý řecký ministr financí.

Celý text v angličtině je ZDE

Varufakis konstatuje, že na jednáních probíhajících od 25. ledna do 5. července opakovaně navrhoval sérii důmyslných dluhových swapů. „Cílem bylo minimalizovat množství požadovaných finančních prostředků z Evropského stabilizačního mechanismu a MMF a zajistit, aby Řecku byl obnoven přístup na kapitálové trhy. Odhadovali jsme, že k tomu bude potřeba maximálně 30 miliard eur, tedy 17 % HDP, které ovšem nebudou potřeba na financování primárního rozpočtu. Naše návrhy byly bohužel zamítnuty. Vůbec s námi o tom nediskutovali. Od začátku chtěli docílit toho, aby jednání selhala a po krátké pauze přinutit řeckou vládu přistoupit na všechny požadavky. Včetně přijetí masivní půjčky, jež je trojnásobně vyšší než námi původně navrhovaná,“ zlobí se Varufakis.

„Neudržitelný dluh je stejně dříve či později určen na odpis. Ale vždy záleží na načasování a způsobu, jakým je to v praxi provedeno. Má to potom značný vliv na budoucí ekonomické vyhlídky země. Řecko se nyní potácí nad propastí, protože nevyhnutelná restrukturalizace dluhu byla použita jako záminka pro odsunutí restrukturalizace na neurčito,“ konstatuje Varufakis a podivuje se nad tím, proč věřitelé Řecka odmítají byť jen uvažovat o oddlužení ještě před sjednáním další půjčky. „Proč dávají přednost větší půjčce než je bezpodmínečně nutné? Odpovědi na tyto otázky nelze najít ve světě financí, protože jsou předmětem mocenské politiky. Dluh je mocným nástrojem věřitelů a Řekové se již poučili, že neudržitelný dluh mění věřitele v ďábly. Život pod jejich vládou je nelidský a pro mnoho mých spoluobčanů také krátký,“ uzavírá Varufakis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…