Dagmar Havlová: Děsím se toho, že po Václavovi jednou pojmenujete i veřejné záchodky

04.10.2016 10:50

V Národním divadle dnes začíná festival na počest prvního českého prezidenta Václava Havla, který by zítra oslavil 80. narozeniny. Výročí dnes připomíná i Česká televize, která přinesla rozhovor s druhou manželkou Václava Havla Dagmar Havlovou. Nabádala spoluobčany ke zdrženlivosti, pokud jde o exprezidenta. Děsí se prý toho, že se jednou budou po Havlovi jmenovat i veřejné záchodky na Václavském náměstí.

Dagmar Havlová: Děsím se toho, že po Václavovi jednou pojmenujete i veřejné záchodky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

Festival k nedožitým osmdesátinám Václava Havla obohatí také divadelní soubory z Běloruska či Ruska, které svými hrami upozorňují na porušování lidských práv v těchto zemích. Ve své vlasti s těmito hrami často vystupovat vůbec nemohou. V Bělorusku se hrají tyto hry jen v utajení.

„Tento festival bude připomínat země, kde se lidská práva nedodržují. Vašek by určitě na tyto země nezapomínal,“ zdůraznila Dagmar Havlová.  

Anketa

Kterého našeho prezidenta byste nejraději vymazali z dějin?

0%
1%
0%
0%
1%
79%
3%
3%
hlasovalo: 12061 lidí

Někdejší první dáma také velmi uvítala, že se piazzetta Národního divadla ještě dnes přejmenuje na náměstí Václava Havla. Toto místo v Praze má tu výhodu, že se kvůli přejmenování místa nebude muset investovat ani jediná koruna. V případě nějaké obydlené ulice by se musely měnit občanské průkazy, což už by s sebou neslo určité náklady. „Já se domnívám, že když bude chtít budoucnost věnovat Václavovi větší náměstí, tak bude mít tu možnost,“ doplnila dáma. „Myslím, že v Hradci chtěli přejmenovat jedno náměstí na náměstí Václava Havla, ale hodně lidí se bouřilo, dokonce i univerzita si stěžovala, že bude muset měnit razítka, což chápu, ale tady žádné dodatečné náklady nevzniknou,“ zdůraznila.

Není prý navíc pravda, že by Václav Havel nerad létal. Létal rád, jen měl závratě. Proto by se mu líbilo především pojmenování letiště po něm samém. Dostává prý řadu návrhů, co by se ještě mohlo jmenovat po Václavu Havlovi, ale ona sama vyzývá ke zdrženlivosti. „Já se děsím, abych se jednou nedočkala toho, že na Václavském náměstí budou záchodky s jeho jménem,“ poznamenala se smíchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …