Dagmar Havlová v novinách vzpomíná na poslední noc s Václavem

17.12.2013 7:12

Lidové noviny připomínají blížící se druhé výročí úmrtí exprezidenta Václava Havla. Ve velkém rozhovoru o okamžicích z prosince roku 2011 poprvé promlouvá jeho manželka Dagmar. Vzpomínala na náročný poslední rok, Havlovy plány s rodinnou hrobkou i na smuteční průvod Prahou, o který musela bojovat s tehdejším prezidentem Václavem Klausem.

Dagmar Havlová v novinách vzpomíná na poslední noc s Václavem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ikona Václava Havla má ale také stále sílu

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí

„Václav zemřel v neděli, přesně v 9.46. Sestra Veritas to oznámila bodyguardům, ti poslali zprávu Hradu,“ vzpomíná na den Havlovy smrti manželka Dagmar. Rozhovor pro Lidové noviny, který externě pořídila dramaturgyně ČT Eva Langšádlová, je prvním, který na toto téma poskytla.

Sama prý v prvních chvílích byla v šoku. Po celém domě prý začala zmateně hledat manželovo oblečení, ačkoliv viselo jako vždy ve skříni, a do toho začaly vyzvánět telefony. „Ten den jsme si povídali dlouho do noci. Plánoval Vánoce. Vaškovi moc záleželo na tom, abychom Štědrý den strávili na Hrádečku,“ vzpomíná Havlová.

„Oproti posledním měsícům se mi skutečně zdál být lepší, i když poslední týden vstával z postele jen málo,“ vzpomíná dále. Pak prozrazuje, že exprezident měl velké zdravotní potíže po celý rok 2011. V jarních měsících prý dokonce úplně přestal chodit. „Zkraje léta jsem se dostala do situace, kdy jsem péči o Vaška přestávala zvládat, přestože jsem zrušila své pracovní závazky. Tehdy jsem požádala o pomoc sestry boromejky,“ vzpomíná.

Když Václav Havel zemřel, neměla prý žádný plán jeho pohřbu, o kterém se nikdy nebavili. „Jen jednou večer u vína mi začal spíš z legrace kreslit, kdo bude kde napsaný na náhrobku rodinné hrobky,“ vzpomíná. Když namítla, že chce být pohřbena s rodiči v Brně, okamžitě to prý zavrhl. „Říkal, že když jsem jeho žena, tak i po smrti budu s ním,“ vzpomíná.

Při samotné organizaci pohřbu musela spolupracovat s tehdejším prezidentem Václavem Klausem. „Měl trochu výhrady k lidem, kteří budou mluvit v katedrále. Nakonec jsme se shodli, dal mi volnou ruku,“ vzpomíná s tím, že již dříve byla rozhodnuta, že nad Havlovou rakví budou řečnit Madelaine Albrightová, Karel Schwarzenberg a biskup Václav Malý. Klaus prý také zpochybňoval průvod s rakví pražskými ulicemi. Tvrdil, že se nedá stihnout tak, aby na Hradě mohla pieta začít včas. „Byl až trochu nepříjemný, jak stále opakoval, že určitě přijdeme pozdě,“ vzpomíná Havlová.

Po dvou letech také přiznává, že se tehdy upnula k organizování pohřbu, aby se nezhroutila. „Soustředila jsem se na to, aby rozloučení s Václavem bylo důstojné a aby mělo co nejvíc lidí možnost se s ním rozloučit,“ prozrazuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…