Dalajlámu uvítala v Praze zhruba tisícovka lidí. Opravdu dlouhým potleskem

17.10.2016 15:50

Zhruba tisícovka lidí dnes podle policejního odhadu přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlámu. Desítky z nich přinesly tibetské vlajky, někteří měli v rukou transparenty s nápisy „Free Tibet“ (Svobodný Tibet). Dalajláma ve své řeči připomněl bývalého prezidenta Václava Havla a vyzval, aby lidé udržovali jeho odkaz, píše ČTK.

Dalajlámu uvítala v Praze zhruba tisícovka lidí. Opravdu dlouhým potleskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítání Dalajlamy v Praze na Hradčanském náměstí. Dalajlama přijel do Prahy na dvacátý ročník konference Forum 2000, kterou založil bývalý prezident Václav Havel

„Václav Havel tu nyní už není s námi. Po lidských bytostech ale něco zůstává, myšlenky, ideály,“ řekl. „Všichni bychom měli pokračovat v udržování Havlova odkazu, v myšlence pravdy a lásky,“ uvedl dalajláma, kterého s bývalým českým prezidentem pojilo osobní přátelství.

Dalajlámu uvedla herečka Barbora Hrzánová

Dalajláma také ve své řeči zdůraznil, že se nesnaží o odtržení Tibetu od Číny, z čehož ho obviňuje Peking. „My Tibeťané neusilujeme o samostatnost, o nezávislost Tibetu. Chceme však, aby ve svazku s Čínou byla dodržována lidská práva Tibeťanů, aby byla zachována buddhistická tradice Tibetu,“ řekl.

Dalajlámův příchod na pódium v bráně Schwarzenberského paláce přivítal dlouhý potlesk. Ten zazněl znovu v okamžiku, kdy tibetský duchovní vůdce pověsil šerpu na plakát, na němž byl vyobrazen společně s Havlem.

Podle serveru Hlídací pes měl původně dalajláma vystoupit na pódiu postaveném vedle sochy prezidenta Masaryka u Schwarzenberského paláce, Správa Pražského hradu ale nepovolila zábor prostranství. Své rozhodnutí organizace neodůvodnila. Praha 1 předtím podle serveru dala k uspořádání akce kladné stanovisko.

Dalajlámu uvedla herečka Barbora Hrzánová, která připomněla i první návštěvu tibetského duchovního vůdce v Praze, kdy přijel na Havlovo pozvání. „Tehdy dalajláma vystoupil na balkóně Arcibiskupského paláce a po jeho boku stál kardinál (František) Tomášek. Nyní tu stojí mezi námi a bez kardinála,“ řekla.

Vystoupily také zpěvačky Aneta Langerová a Lenka Dusilová

Ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa, jehož organizace se podílela na pořádání uvítání dalajlámy, při ceremoniálu kritizoval prezidenta Miloše Zemana. Podle něj upřednostňování ekonomických témat před lidskými právy povede k tomu, že i Češi o lidská práva přijdou.

U příležitosti dalajlámova příjezdu do Prahy vystoupily na Hradčanském náměstí také zpěvačky Aneta Langerová a Lenka Dusilová.

Dalajláma přijel do Prahy na dvacátý ročník mezinárodní konference Forum 2000, kterou Havel založil. Na pozvání bývalého prezidenta na ní vystupoval už v minulosti. Letos se zúčastní několika diskusních panelů a na závěr konference bude mít veřejnou přednášku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…