Dalibor Balšínek: Zeman je odpudivý. Čím naší zemi vlastně prospívá?

26.10.2016 7:35

Nad kauzou Jiřího Bradyho a rolí, kterou v ní hrál prezident Miloš Zeman, se na serveru Echo24 zamýšlí jeho šéfredaktor Dalibor Balšínek.

Dalibor Balšínek: Zeman je odpudivý. Čím naší zemi vlastně prospívá?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

V souvislosti se zmíněnou kauzou píše, že je mez, kterou politické handlování nesmí překročit. „S obyčejnými lidmi se nehraje – nebo by se hrát nemělo,“ píše Balšínek.

Poukazuje na to, že státní vyznamenání dostane prezidentův podporovatel, muzikálový interpret Daniel Hůlka. „V té schopnosti politického handlu je Miloš Zeman odpudivý, lidsky nepřijatelný a ztrácí jakoukoliv úctu, i když se zaštiťuje úřadem prezidenta,“ píše dále Balšínek.

A pokračuje: „Nejde samozřejmě o první exces. Vlastně to exces není, je to politický a osobnostní projev Miloše Zemana, do něhož zapadá ponížené prohlášení ve službách Čínské lidové republiky, neschopnost úřadu přiznat evidentní chyby, jako byla pozdní účast na pohřbu bývalého slovenského prezidenta, neschopnost omluvit se za lživé prohlášení na adresu Ferdinanda Peroutky, vyřizování si účtů s každým, kdo se Miloši Zemanovi postaví do cesty či mu není po vůli. Je až fascinující, jak Miloši Zemanovi nezáleží na tom, jaký odkaz nebo jakou stopu zanechá jeho úřadování na Pražském hradě. Čím této zemi prospívá? Oba jeho předchůdci, byť měli z různých důvodů své vrtochy, měli své oblíbence, měli své slabosti, ale oba měli nějaký politický a hodnotový komplex. Hlavně ovšem dodržovali elementární společenskou a politickou kulturu.“

Celý text je ZDE

Na jiném místě serveru Echo24 se zmíněné kauze věnuje komentátor Martin Weiss. Pokládá si otázku, zda musí mít ministr kultury Daniel Herman nutně pravdu. „Ke zdravé demokratické skepsi patří předpokládat, že každý politik může lhát. Ale v tomto případě lze věřit spíš ministrově verzi. Velmi dobře to ladí se Zemanovým chováním, tak jak je za ta léta známe. A naopak to nesedí k Hermanovi – už proto ne, že vymyslet a zinscenovat scénář tak dokonalé PR pasti na Zemana předpokládá rafinovanost, jakou u Hermana zatím nebylo možné pozorovat,“ píše Weiss.

Myslí si, že vytýkat Hermanovi, že za svého strýce „lobboval“, je směšné. „Nominace na státní vyznamenání vznikají tak, že je nějací lidé či instituce navrhují. Tedy, jinými slovy, lobbují za ně. Brady byl nominován již dvakrát, v letech 2013 a 2014. Je držitelem vyznamenání Německa, Japonska a Kanady. V takové konstelaci se snad i synovec smí připojit k nominaci z Nového Města na Moravě. Nemá ovšem přijít Zemanovi dobrovolně vyjevit, že je dobrý materiál na rukojmí,“ píše dále Weiss.

Myslí si, že Zeman utrpí jen zaslouženou škodu. Domácí i mezinárodní. „Židovské publikum, jež loni bylo nadšené Zemanovým projevem na konferenci AIPAC ve Washingtonu, bude jistě zprávou o Bradyho aféře nepříjemně překvapeno. Zvlášť přichází-li v závěsu za informací, že český prezident dal přednost putinovskému dýchánku na Rhodu před pohřbem Šimona Perese,“ podotýká Weiss.

České publikum však podle něj překvapeno není. „Ví, že jednou ze Zemanových konstitutivních vlastností je mstivost. A další jeho vlastností je nezřízenost ve využívání moci,“ dodává Weiss.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…