Dálnice, co jezdí sama. Do dubna bude situace kritická, varovala expertka u Moravce

08.01.2017 14:21

Hosty nedělního vysílání Otázek Václava Moravce byli ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa, ředitel Ústavu struktury a mechaniky a hornin Josef Stemberk a česká stavební inženýrka Miloslava Pošvářová. Tématem byla především výstavba dálnice D8.

Dálnice, co jezdí sama. Do dubna bude situace kritická, varovala expertka u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslava Pošvářová

„Od začátku jsme říkali, že ta dálnice bude zprovozněna. A že budeme-li mít stín podezření, tak tu dálnici neotevřeme. Stín podezření jsme měli, a tak jsme tu část neotevřeli. Jde o předčasné užívání a dálnice se musí dodělat,“ sdělil Kroupa úvodem s tím, že by dočasné omezení mělo skončit za tři měsíce. „Na základě analýz, které jsem dělala, je to období do dubna kritické. Je nutné počkat,“ myslí si však Pošvářová. 

„My to území máme podchycené ke stavu v květnu loňského roku, kdy jsme tam dělali průzkum zaměřený na aktivní sesuvy,“ dodal Josef Stemberk. „V tom květnu 2016 žádný jiný aktivní sesuv, který by se týkal té stavby, jsme nezjistili,“ podotkl následně s tím, že se domnívá, že vhodné by bylo především dokončit hydrogeologické průzkumy. S tím se podle Kroupy počítá.

Ten se následně také vyjádřil k možnému dalšímu sesuvu. Nevyloučil, že by se mohl stát i nějaký další, ale nepředpokládá to. „Stát se může všechno, můžou tady přistát i Marťani,“ řekl k tomu. „Celé území máme však provrtané, a tak víme, co se může stát,“ dodal. Vyjádřil také svůj nesouhlas s kritikou, že by byly průzkumy podhodnocené. „Na mapování území se podílely desítky autorů,“ řekl Kroupa. Stavba je podle něj bezpečná a bez problémů funguje.

Podle Stemberka ale byla celá situace kolem stavby dálnice podceněná. „Už v začátku stavby bylo zaděláno na to, co se tam nakonec stalo,“ řekl. „Ať by tam dálnice byla, nebo nebyla, tak by ten sesuv nastal,“ poznamenal následně Kroupa. 

Stemberk následně podotkl, že na sedmi úsecích ze dvanácti, které se letos mají začít stavět, vnímá obdobný problém. „Každá stavba je do určité míry riziková,“ řekl v reakci Kroupa. Věří však, že projektová dokumentace je vytvořena bezchybně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…