Další cesta Vladimira Putina, další uzavřené kšefty. USA zde tahají za kratší konec

15.12.2014 11:07

Ruský prezident Vladimir Putin si do Dillí mimo jiné přijel pro ujištění, že Indie nemá nic společného se západními snahami „izolovat Rusko“, a takových ujištění se mu dostalo vrchovatě. Tak politická analytička Tereza Spencerová hodnotí poslední události na mezinárodní scéně s tím, že nyní je na tahu americký prezident Barack Obama.

Další cesta Vladimira Putina, další uzavřené kšefty. USA zde tahají za kratší konec
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Anketa

Jaký byl dle vás rok 2014 pro Českou republiku?

11%
hlasovalo: 24532 lidí

Poslední parlamentní volby podle Spencerové vtiskly Indii novou politickou tvář. Uplynulou dekádu totiž druhou nejlidnatější zemi vedl premiér, který se plně orientoval na Spojené státy americké a „zanedbával“ Rusko. S novým předsedou vlády prý ale nastává oživení rusko-indických vztahů, ať v ekonomické či politické oblasti.

Vzájemný obchod by měl údajně příští rok vystoupat na dvacet miliard dolarů, přičemž celková hodnota podepsaných smluv při poslední státní návštěvě ruské delegace v Indii se blíží stům miliardám. Pro srovnání, loni se vzájemný obchod pohyboval na úrovni deseti miliard amerických dolarů.

Indický premiér navíc Vladimira Putina ujistil, že Indie nemá nic společného se západními snahami „izolovat Rusko“ za jeho postoj vůči Ukrajině a tamní krizi. Indický postoj vůči Ukrajině podle Spencerové navíc dokládá fakt, že členem ruské delegace byl i premiér krymské vlády Sergej Aksjonov.

Celý text k přečtení ZDE

Analytička podotýká, že nyní je na tahu šéf americké administrativy Barack Obama, který se do Dillí chystá příští měsíc, a jehož vztahy s novým indickým vedením nezačaly zrovna nejlépe, když ve Washingtonu v září poctil ukrajinského prezidenta Petra Porošenka víc než premiéra nejlidnatější demokracie světa.

Během zářijové návštěvy ve Washingtonu totiž údajně indický premiér držel devítidenní půst v rámci hinduistického svátku Navrátrí, a tak na slavnostní recepci seděl před prázdným talířem a pil teplou vodu, zatímco jeho hostitelé měli na menu avokádo a kozí sýr, opečeného platýza s rýží basmati, dýňové crème brûlée a k tomu kalifornské chardonnay.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…