Další drsné vystoupení Miroslava Kalouska

31.03.2016 9:32

Záběry předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, jenž se v úterý marně dožadoval vstupu na Hradčanské náměstí, které policisté uzavřeli kvůli návštěvě čínského prezidenta, oblétly celé Česko. Postup Policie ČR Kalousek považuje za zvůli a hodlá proti němu dál protestovat. Ke změně postoje ho nepřimělo ani stanovisko, které ústavní činitelé dostali od policistů.

Další drsné vystoupení Miroslava Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

Anketa

Poslanec Ivan Gabal chce zakazovat a mazat weby, které šíří ruskou propagandu. Souhlasíte?

4%
96%
hlasovalo: 10914 lidí

Policie vzhledem ke státní návštěvě čínského prezidenta na Hradčanech prostor z rozhodnutí pražského magistrátu uzavřela, ovšem následně se vstupu na náměstí začala domáhat protestující skupina, která si tam podle svých slov řádně ohlásila demonstraci. Byl mezi nimi i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který se s odkazem na poslanecký mandát dožadoval vpuštění za bariéry.

„Já potřebuji projít po této veřejné cestě. Jsem stíhán svými ústavními úkoly a potřebuji projít,“ rozčiloval se a při tom se pokoušel prorazit zátarasy. Policista mu nabídl, že mu sdělí objízdnou trasu, kterou může uzavřený prostor obejít, tím ovšem předsedu TOP 09 neuspokojil. „Dnes jsem zjistil, že nikým nevolený Mynář z Osvětiman má právo rozhodnout, zda poslanec smí, či nesmí přejít Hradčanské nám. Parl. dem. v praxi.“ postěžoval si následně na svém twitterovém účtu.

Policejní zvůle

Šéfa TOP 09 o oprávněnosti konání Policie ČR nepřesvědčilo ani stanovisko, které policisté poskytli poslancům a senátorům. V něm stojí, že prostor Hradčanského náměstí byl pro chodce i vozidla uzavřen na popud pražského magistrátu. V uvedenou dobu tak přestal být veřejným prostranstvím, a proto dovolávání se práva na shromáždění nemohlo padnout na úrodnou půdu. Policisté zákonodárcům také připomněli, že podle platné legislativy je policie v souvislosti se zajišťováním bezpečnosti určených osob oprávněna omezit nebo zakázat vstup do vybraných prostor.

Kalousek sice uznává, že formálně byl postup policie podle zákona. Šéf TOP 09 nicméně tvrdí, že zákon byl zneužit k omezení ústavního shromažďovacího práva. „Hradčanské náměstí nebylo uzavřeno ani při návštěvě prezidenta Obamy či Jana Pavla II. Dokonce nebylo uzavřeno ani při návštěvě L. I. Brežněva v 80. letech,“ připomíná Kalousek na svém facebookovém profilu.

V době konání demonstrace prý byl navíc čínský host na Kampě v Lichtenštejnském paláci a z Hradčanského náměstí mu nemohlo nic hrozit ani teoreticky. Předseda TOP 09 proto toto vysvětlení nehodlá přijmout a bude dál protestovat politickými prostředky.

Dvojí metr? 

Jednu z uživatelek Facebooku na toto konto zajímalo, proč Miroslav Kalousek nedemonstroval před vyslanectvím USA, když se sešel americký prezident Barack Obama se svým čínským protějškem. „Nebo na to je jiný metr?“ otázala se šéfa TOP 09.

„Nemám jiný metr. Můj včerejší protest byl především motivován skandálním omezením ústavního shromažďovacího práva. Pokud si dobře pamatuji, k ničemu podobnému v době schůzky Obama – Si Ťin-pching nedošlo,“ reagoval Kalousek.

Ksindl jménem Česká televize

Předseda TOP 09 nepřestává kvůli boji s „policejní zvůlí“ sledovat své politické konkurenty. Povšiml si tak, že šéf SPO Jan Veleba se pustil do České televize. Jejímu zpravodajskému kanálu totiž prý důvěřuje pouze 3,2 % televizních diváků. To v souvislosti se způsobem, jakým ČT informovala o návštěvě čínského prezidenta, vedlo Velebu ke konstatování: „Tento ksindl bychom platit neměli.“

„Senátor Veleba nazval Českou tel. ‚ksindlem‘. Kdy začne volat ‚Psům psí smrt!‘ a organizovat podpisy pracujících?“ reagoval na Twitteru Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…